Annons

Teaterordförande har tröttnat

Landskrona Riksteaterförenigs ordförande Tommy Olsson har prisats för sitt ideella engagemang. Bland annat har han varit i final i TV4:s Eldsjälsgala. Vid årsmötet i mars kommer han dock att hoppa av som ordförande och en av anledningarna är att han inte känner att han och stadens kulturförvaltning drar jämnt. I ett brev adresserat till kulturnämndens ordförande Gunlög Stenfelt (FP) går han till starkt angrepp mot flera chefspersoner på kulturförvaltningen.
– De senaste åren har visat på så stora brister i kulturförvaltningens arbete att det inte känns motiverat längre. Tyvärr är kunskapen om hur man arbetar med människor obefintlig inom kulturförvaltningen. Bristen på organisationsförmåga och – framförallt – ansvar har också blivit väldigt tydlig, skriver han. Han hävdar också att han inte är ensam om att tycka så.
Jag är inte den ende som anser att kulturförvaltningens ledning saknar social kompetens. Jag är heller inte den ende som anser att dom har ett stort överskott på nonchalans. Frågan är vad det är som gör att så många människor som sysslar med kultur tycker att dom inte behöver bry sig om vad andra tycker?

Landskrona Direkt har träffat Tommy Olsson och bitterheten går inte att ta miste på.
– Det har hänt så mycket så jag vet knappt var jag ska börja, säger han.
Ett exempel var när vi hade bokat våra jubileumsföreställningar i april. När det väl var dags så fick vi inte tillgång till teatern. Håkan Persson på kulturförvaltningen menade att vi inte var bokade. Jag kollade upp det hela och sade att vi bokat i god tid, men fick till svar att så inte var fallet eftersom bokningen aldrig hade blivit bekräftad.
– I april erkände Persson att han missat att bekräfta, i september sa han att han inte bekräftat eftersom mailet ”försvann”. De påstår fortfarande att det var mitt fel och jag undrar hur han tänker där, dundrar Tommy Olsson.

Annons
 

Föreningens bidrag minskades med 20 procent
– Det har hänt fler grejer men droppen var nog då de skar ner vårt bidrag med 20 procent med motiveringen att vi inte hade någon dansföreställning i höst. Med tanke på att det i vårt avtal med kulturförvaltningen inte nämns vilka typer av föreställningar vi ska arrangera, tolkar jag beslutet som en ren bestraffning. Å andra sidan får vi ju inte ens svar på frågan om vem som beslutar om vårt bidrag. Tjänstemännen tiger och politikerna i kulturnämnden har ingen aning.

Den enkla lösningen Tommy Olsson har är att lyhördheten från förvaltningens sida måste bli bättre. Och att politikerna börjar intressera sig för vad tjänstemännen sysslar med.
– Idag är det noll kommunikation. Man kör sitt race utan att tänka på konsekvenserna. Ta exemplet med att införa kontantfritt i teaterkassan, en bra tanke, men funkar det? Man bokar biljetter via Ticnet idag och det är bra för personalen. Men hur fungerar det i övrigt? Var hamnar pengarna som kommer in till föreställningar som betalas med kort i kassan? Hos kommunen så klart, där det i bland har varit väntetider på upp till sex månader innan de betalas ut till oss, säger Tommy Olsson och tar sig för pannan.

Han kritiserar även förvaltningen för vilka som syns, eller kanske snarare inte syns, på Landskrona teater.
– Residenset, dockteaterföreställningen I solens Skugga, hade teatern för repetitioner under åtta veckor. När föreställningen väl gick upp sålde kulturförvaltningen åtta biljetter varav det var tre barn. Det blev en förlust på 254:32 när Ticnets administrationskostnader var fråndragna. Vi vet, eftersom vi av någon anledning fick fakturan på det, säger Tommy och skakar på huvudet.
Tidigare residenset Vatten Krig 2010 hade sex planerade föreställningar efter att de haft teatern under sex veckor.
– Den gången sålde de sammanlagt 50 biljetter.

– Man måste ge plats för föreställningar som riktar sig till den bredare publiken även om man inte tycker det är finkultur. Då kan man även lägga resurser på det smala. Som det är idag så ställer jag mig frågan om teatern är till för landskronaborna eller för kulturförvaltningen, avslutar Tommy Olsson.

Läs även: Riksteaterföreningen och kulturförvaltningen enades

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser