Annons

Kända namn på årets höstkvalité

Picasso, Chagall, Grünewald. Det är några av namnen som får pulsen på personalen på Skånes Auktionsverk att stiga. Verk av konstnärerna dyker upp på lördag då det är dags för årets höstkvalité. Landskrona Direkt har träffat auktionsfirmans VD Pia Staël von Holstein.
– Man vet aldrig vad som händer. Det är nervkittlande. Det är lika spännande varje gång, säger hon och går runt bland de 664 föremålen som ska ropas ut.
– Lördagens rysare kan mycket väl bli en tavla av Pieter Vanderhem. Vi har ett 20-tal nya anmälningar via nätet från Holland och allt pekar på att det är just den tavlas som samtliga är intresserad av, säger Pia Staël von Holstein och minns den turkiska tavlan som gick för 1,65 miljoner kronor för två år sedan, en tavla som förövrigt sedan såldes vidare för drygt dubbelt så mycket.

Naturligtvis har Pia Staël von Holstein egna favoriter bland de många föremålen.
– Jag gillar bland annat de fyra färglitografierna av Marc Chagall. De köptes i Frankrike på 1960-talet och har sedan hängt i Landskrona. Ett annat kul föremål är en filmsekvens från Walt Disney som är signerat av honom själv. Budgivningen på den är bra, säger hon.

Annons
 

Många väljer att lägga bud via Internet och på tisdagsförmiddagen stod en av Chagall-litografierna i 22 000 kronor men det är lång ifrån det dyraste föremålet i skrivande stund. Det är en oljemålning på duk av Ekaterina Kachura-Falileeva som har hängt i en villa på Strandvägen sedan 1930-talet då tavlan köptes i Stockholm. Det högsta budet på denna tavla är 60 000 kronor på tisdagen.
En annan oljemålning som kommer att tilldra stort intresse föreställer en gotisk katolsk katedral och den är målad i Holland någon gång på 1500- eller 1600-talet.
– Det är inte ofta det dyker upp konst från slutet av 1500-talet. Dessutom är denna tavla i mycket gott skick.

Picasso är ett namn som också lockar många samlare. Bland ropen finns en vas som är tillverkad 1958 och den har en kul historia.
– Picasso älskade att arbeta med skulpturer och hyrde en liten hörna i en keramikverkstad som hette Madoura. Som betalning lät han ägarna tillverka begränsade upplagor av bland annat krukor efter original av konstnären. En sådan har vi här. Den är numrerad som nummer 6 av 200, berättar Pia Staël von Holstein och visar upp vasen.

För de som gillar det lite mer moderna finns åtskilliga föremål. Direkt i foajén möts besökarna av en rosa Volkswagen, en så kallad bubbla, med cabriolet från 1971. Andra mer moderna rop är en gitarr av märket Gibson Les Paul, diverse möbler och lampor samt smycken.
– En särskild favorit är ägget. Det är en läderfåtölj som är formgiven av Arne Jacobsen och den är faktiskt en gång inköpt på Ahlströms möbler här i Landskrona, avslutar Pia Staël von Holstein.

Auktionen börjar klockan 12.00 på lördag.

Här hittar du information om samtliga objekt som går under klubban samt när det är visningar – www.skanesauktionsverk.se


Pia Staël von Holstein visar upp Picasso-vasen.


”Äpplet” formgiven av Ingeborg Lundin är en klassiker inom svenskt konstglas.


Foto på auktion i fotostaden Landskrona är ännu i sin linda. Denna gång finns dock ett silver gelatin fotografi på ”Liverpool Kids” av Astrid Kirchherr.


En rosa lackerad bubbla med svarta detaljer, svart sufflett och klädsel av svart konstläder. I utropet ingår också en Björn Borg ”doftgran”. Björn tog som bekant körkort i Landskrona.


En målning av ryskan Ekaterina Kachura-Falileeva som under många år hängde i Villa Svaneholm på Strandvägen är en annan förväntad dyrgrip.


Staffan Sjöberg och Pia Staël von Holstein kan berätta mycket om ett litet träskrin från tidigt 1700-tal.


Ägget av Arne Jacobsen en gång i tiden inköpt på Ahlströms möbler i Landskrona.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser