Annons

Så kom hösten

– Värmen från september fortsatte in i månaden och vi upplevde  meteorologisk sommar fram till den 23 oktober, berättar Hans Lehrecke när det åter är dags att summera den gångna månadens väder i och kring Glumslöv.

Den 20:e låg månadens medeltemperatur på 11.1 grader och fram till den 22:e  var temperaturen bara en gång under tio grader.
– Samma dygn drabbades vi av den första nattfrosten, noterar Hans Lehrecke och menar att vore det inte för de senaste dagarnas kyla så hade oktober i år varit en sommarmånad, meteorologiskt sett.
Nu hamnade medeltemperaturen  istället på 9,3 klart bättre än för 20 år sedan då vi 1992 endast nådde upp till 6,3.

Annons
 

– Nederbörden kom framför allt under första halvan av månaden och totalt föll det 67 mm i mätglaset på tomten,  något mer än den normala som ligger kring 55.

Nästan sommarvärme säger du, då funkar det att ta ett dopp i Sundvik än?
I Sundvik har vi kunnat njuta av den nya fina badbryggan. Vattentemperaturen är ganska normal för årstiden cirka 10-11 grader.

Hur är läget inom modernäringen?
– September bjöd på fint väder för sådd och allt har kommit upp bra, betydligt bättre än i fjor. Betskörden är i full gång och det verkar hittills som om det blir gott och väl  normal skörd. Fodermajsskörden har börjat medan sockermajsen är avklarad och avkastningen blev god. Hösten har i stort har varit bra.
Från trädgården  har vi kunnat njuta av sallad och vårt lilla coxorangeträd
har aldrig burit så mycket, säkert 150 kilo. Hallon har vi också kunnat njuta av
och för blomprakten har som vanligt rosenskäran stått.

Det haglade som attan på Säbygatan i förra veckan och en blixt fick presenningen att fladdra ordentligt i det Christo-inspirerade insvepta huset. Vad har du noterat för märkligheter den gångna månaden?
Den milda första delen av månaden kulminerade den 20:e med nästan 20 grader i Helsingborg. Vi fick nöja oss med 18,2 i Glumslöv.
Hösten kom ganska abrupt . Dagen efter sjönk sedan både max. och min, temperaturen med cirka tio grader.
Vi ska dock inte klaga, den 25:e  steg inte temperaturen  över  -20.4 vid en station i Lappland. Vid slutet av månaden var det vinter ned till norra Svealand, vilket är ovanligt så tidigt.

Hur blir november?
– Den kalla avslutningen på oktober är över och en övergång till mildare väder har redan inletts och fortsätter en bit in i månaden. Vi får se om det blir någon Mårtensknäpp?  Just nu verkar det som om vädret bestäms av vädersystem från Atlanten och vi får se om det senaste ovädret över U.S.A.:s östkust fångas upp av västvindbälte  och tar sig hit.
Det är inte lång tid sedan vi skrev förste september och tittar vi lika lång tid framåt så går vi åter mot  ljusare tider. Under tiden låter vi ljuset från den mörka tidens värmande ljusfester ge oss kraft att blicka framåt mot det naturliga ljus, som snart återvänder, tröstar Hans Lehreckes alla medlemmar av mörkrets ovänner.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser