Annons

Utredning om mordmisstänkt klar- Rättegång mot 17-åring tidigast om en månad

Nu är utredningen klar gällande den numera 17-årige killen som sitter häktad misstänkt för att ha bragt sin syster om livet den 23 april i våras. Imorgon kommer hans advokat Urban Jansson att få det digra materialet och sedan påbörjas ett styvt arbete för att se om det behövs några kompletteringar. Uppstår det inga komplikationer kan en rättegång bli av i slutet av november.
– Det rör sig om 2500-3000 sidor så jag har nog ett par veckor framför mig för att sätta in mig ordentligt i allt. Därefter ska stämningsansökan lämnas in och allt ska ha sin gilla gång. Jag uppskattar att det tidigast kan bli fråga om slutet av november eller början av december, säger advokaten.

Urban Jansson hade gärna sett att hans klient hade placerats på ett så kallat LVU-boende eftersom nu utredningen är färdig. Därför överklagade han åklagarens senaste omhäktning med restriktioner till hovrätten men dessa slog fast att han fortfarande skulle sitta där han sitter idag.
– Därför har vi idag överklagat till högsta domstolen. Det är på tiden att vi får förklarat för oss vad som verkligen gäller. Jag kan tycka att det är orimligt att ha ett barn inlåst med särskilda restriktioner under sex månader. Han är ju trots allt inte dömd. Och om nu utredningen är klar så har jag svårt att se varför man inte skulle kunna placera honom på ett LVU-boende. Det är ju inte så att han släpps fri, säger advokaten.

Annons
 

Det betyder att Högsta domstolen nu först ska medge prövningstillstånd och om sådant ges ta upp fallet.
– Det brukar ta ett par dagar innan beskedet om prövningstillstånd kommer. Det betyder att vi inom några dagar vet mer. Det är klart att vi jobbar i uppförsbacke men jag måste för min klients skull gå hela vägen. Det hade varit skönt att få bort honom från häktet i väntan på rättegången.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser