Annons

Olja och skulptur från Berlin

Klockan 14.00 på lördag kan Landskronaborna och andra träffa två konstnärer från Berlin. Det är Stockholmsfödde målaren Marcus Eek och skulptören Karsten Konrad som kommer att närvara på invigningen av utställningen Elegantly wasted i konsthallen.

Landskrona Direkt träffade Marcus Eek under tisdagen då han hängde tavlor.
– Det är en fantastisk lokal. Den påminner en hel del om Nationalgalleriet i Berlin, det är lite mindre förstås men ändå, säger konstnären och ser sig om i den ljusa hallen.

Annons
 

På väggarna hänger oljemålningar som i de flesta fallen är ganska nya.
– Här är två stycken från 2006 men annars är de max två år gamla, berättar Marcus Eek och förklarar hur han går till väga i sitt konstnärskap.
– Jag är ganska snabb på att måla men jag har inga exakta tidsramar. Det är mycket med familjen, barn till dagis och så vidare. Sen kan det bli att man målar två dagar i sträck. Det beror på.

Marcus Eek är född i Stockholm 1968. Mellan åren 1992 och 1997 gick han på konsthögskolan i huvudstaden men efter att han fått några stipendier valde han att flytta till Berlin.
– Vi var ett gäng som åkte dit på 1980-talet i en gammal buss och då fastnade jag för staden. Berlin har blivit något av en kulturhuvudstad. Det började med punken och undergroundmusiken lockade till sig världsstjärnor och när sedan muren föll följde konstnärerna efter. Idag är det oerhört inspirerande att måla i Berlin. Där finns otroligt många duktiga konstnärer.

Den andra konstnären som ställer ut är Karsten Konrad. Han är född i Würzburg och började sin konstnärsbana på 1990-talet.
– Han går runt på nätterna i Berlin och letar upp en massa prylar som han sedan tar med till sin stora ateljé där han gör skulpturer av det han hittat, säger Marcus Eek.
– Vad skulpturerna heter vet jag inte. Jag har inte hittat CD:n med uppgifterna. Men det löser sig för Karsten Konrad kommer också på invigningen, lovar konstnärskollegan.

Hängningen i konsthallen är i sin slutfas och färgen på väggarna som i en del fall målats i varma färger håller på att torka.
Det börjar bli lite bråttom nu. Jag ska till Helsingfors i morgon då jag har en utställning där också. Men jag hinner tillbaka till lördag och det hade varit kul om det kom mycket folk, säger han och funderar över hur man ska skulle locka fler till evenemang som detta.
– Det är inte lätt. Här är det en kommunal utställning och då kanske man inte kan göra som Banksyutställningen i Malmö och ställa fram 1000 öl. Vi får lita till pressen och att det sprider sig från mun till mun. Istället för att det kommer hundratals vid invigningen kan vi kanske hoppas på att det kommer 60 besökare i snitt varje dag och då blir det ju bra ändå.

Vernissagen äger rum på lördag mellan klockan 13-17. Utställningen pågår till och med den 16 december. ‘


Marcus Eek är aktuell med en utställning i Landskrona.


Höstens färger även inne i konsthallen.


Utställningen Elegantly wasted är ett samspel mellan Marcus Eeks målningar och Karsten Konrads skulpturer.


Några namn på Karsten Konrads skulpturer fanns inte på plats. Landskrona Direkt föreslog att detta verk skulle heta ”zu bewegen, um Kalmar”, till Marcus Eeks gillande.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser