Annons

Cöster aktuell med bok och utställning

Pumphuset i Borstahusen fortsätter sin satsning med att ge kända och okända fotografer chansen att ställa ut i foajén. På tur står Anders Cösters utställning ”Thoughts through pictures” och till våren väntar en utställning med bilder från Landskrona Direkt.

Anders Cöster som i fjol gav ut en fotobok med samma namn som utställningen är även i år aktuell med en ny bok.
– Kameran och bilderna pratar oftast för mig och mina känslor. Jag har nog alltid uppfattat mig själv som lite udda eller annorlunda och när jag var ung var man ganska lättpåverkad och man ville ju helst vara som alla andra, ”alla andra hade ju det jag inte hade ” vilket naturligtvis inte stämde med verkligheten , men det var det jag trodde, säger Anders Cöster som till vardags arbetar som lärare.
– Jag började som liten använda fantasin som redskap för att skapa en roligare värld eller hitta historier för att göra verkligheten mer spännande, ”min var ju så tråkig”. Inspiration fann jag ofta i böcker där fantasin kunde flöda fritt, ett sätt att vara som också kan beskrivas som naivitet, om man vill se det på det viset. Att fantisera och se verkligheten i bilder var ett skönt sätt att försköna vardagen, minns han.

Annons
 

Anders Cöster började fotografera i slutet av 70-talet men upplevde ofta att bilderna eller budskapen han ville förmedla ofta stupade på att den maskinellt framkallade bilden inte blev som han trodde den skulle bli.

Anders tog ett långt uppehåll från fotograferandet. På sensommaren 2010 reste han på retreat för att sortera sina tankar. Det slutade med att han gjorde fotoboken Thoughts through Pictures.
– Vid tidpunkten var jag ganska trött, slitet och uppgiven.
På en gård i Närke uppmuntrades han att påbörja göra något livsbejakande, inte bara älta sina negativa grubblerier.
– Jag hade faktiskt ingen aning vad det skulle vara men av en slump någon gång sent 2010, tog jag med en liten digitalkamera på en av alla mina oändliga promenader, oftast med hunden i sällskap och började plåta och här är vi nu.

Den 14 november klockan 19.00 är det vernissage för fotoutställningen som sedan hänger uppe fram till jul.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser