Annons

Folk grät öppet när beskedet kom

I morgon fredag varslar NSG Pilkington Automotive i Landskrona samtliga anställda om uppsägning. IF Metalls klubbordförande Stefan Andersson var luttrad efter att beskedet kom på torsdagseftermiddagen.
– Mötet tog tio minuter och det slog ner mer eller mindre som en bomb. Jag hade inga signaler på att läget var så allvarligt, säger han.
– Jag går runt och pratar med folket på golvet nu och de är både ledsna och förvirrade.

Stefan Andersson har själv varit anställd på Pilkington i 21 år och han tror att många kommer att få det svårt att skaffa nya jobb.
Generellt sett kan man säga att de som är inhyrda är unga och en stor del av de som är anställda är lite äldre. Det gör att de kommer att få det svårt att slå sig in på den redan tuffa arbetsmarknaden.

Annons
 

Enligt ordföranden ska avvecklingen vara klar om cirka ett och ett halvt år. – Allt kommer att ske under nästa verksamhetsår, det vill säga från den första april till den siste mars 2014. Nu får vi se vad företagsledningen kommer med för plan innan vi sätter oss ner och förhandlar. Det kommer bland annat att gälla vilken turordning som gäller och när folket ska gå.

”Det fanns de som grät
när beskedet kom.
Det känns för jäkligt

En som varit anställd i över tio år på företaget hör av sig till Landskrona Direkt minuterna efter att beskedet släppts.
– Det märktes på VD:n Peter Lantz att han var tagen när han lämnade beskedet på mötet som hölls i ett av våra lager. Han fick nästa ta sats när han skulle börja tala och sedan lämnade han direkt. jag fick känslan av att det brast för honom, säger personen i fråga och ber om att få vara anonym.
– Det fanns de som grät när beskedet kom. Det känns för jäkligt.

Att företaget skulle lägga ner kom som en chock men att något var på gång misstänkte uppgiftslämnaren.
– Jag har jobbat så länge och varit med om både upp- och nedgångar och jag har lärt mig läsa signalerna. Lagerhållningen är en detalj som kan skvallra och att vi dessutom har haft en del omorganisation den senaste tiden har varit ett tecken på att något var på gång. Men att de skulle slå igen helt kunde jag inte gissa. Jag känner mig mycket besviken och har svårt att ta det till mig just nu.

Läs mer:
Chockbesked: Pilkington stänger!

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser