Annons

Böter för försening av venbåt

Den 31 augusti skulle Uraniborg, den nya venbåten som byggs på ett varv i Danmark, levereras. Så har dock inte skett. Förseningen innebär att varvet kommer att få böta upp emot en halv miljon kronor. Förhoppningen är att båten ska levereras om ett par veckor. Turerna har varit många och långa fram till den nya venbåten. Ett spanskt varv gick som bekant i konkurs och förhandlingar med advokater och banker drog ut på tiden. Nya upphandlingar fick göras och till slut fick ett danskt varv i uppdrag att bygga båten.

Den som väntar på något gott väntar alltid länge. Så tycks det vara för Ventrafiken som skulle fått sin nya båt Uraniborg levererad den siste augusti. Arbetet har dock dragit ut på tiden. Ventrafikens VD Magnus Anderson skymtar dock ett slut på den segdragna turen.
– Vi var på varvet förra veckan och då testade de bland annat säkerhetsutrustningen och den fungerade perfekt. I dagarna håller man på med fler tester och sedan är det dags för besiktning. Jag räknar med att vi ska kunna segla hem henne inom ett par veckors tid. Sedan dröjer det ytterligare några veckor innan vi kan ta henne i trafik, säger Magnus Anderson.

Annons
 

Vad gäller bötesbeloppets storlek så hänger det på hur stor förseningen blir.
– Det finns alltid bötesklausuler i den typen av avtal som vi har och uppskattningsvis landar det på upp emot 500 000 kronor. Vi får se hur mycket det blir när det är dags för sluträkning.

Idag har båtarna som går till Ven en besättning på tre man. När Uraniborg börjar trafikera ön ökar besättningsantalet.
– Under lågsäsong så kommer det att finnas en kapten, en styrman samt två matroser. Under högsäsongen kommer ytterligare en eller två besättningsmän att vara ombord, beroende på hur många resenärer vi har.

Innan båten tas i bruk kommer rederiet att låta Landskronaborna ta sig en ordentlig titt på den nya båten.
– Vi kommer att fixa till ett så kallas showcase. Det blir väl ingen tur på sundet men väl öppna dörrar så att alla kan besöka båten. När showcasen kommer att äga rum är dock inte klart eftersom vi inte har någon spikad leveransdatum, avslutar Magnus Anderson.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser