Annons

Häftig brand ödelade herrgård

Vid 3-tiden natten mot måndagen fick räddningstjänsten larm om att det brann i en herrgård på Rosenhällsvägen mellan Härslöv och Landskrona. När de kom till platsen fann de att den norra delen av byggnaden stod i ljusan låga. Efter ett styvt arbete håller man vid lunchtid på med eftersläckningsarbetet. Herrgården är till stora delar totalförstörd. Ingen person kom dock till skada.

En hund som skällde. Det räckte för att en man skulle vakna och finna att herrgården han befann sig i brann. Han och en person till larmade brandkåren och tog sig ut. Samtidigt hade en väktare uppmärksammat branden och larmat han också.
– När vi kom fram brann det kraftigt i en tredjedel av huset. Vi började direkt att försöka begränsa elden och när vi efter en stund fick hjälp av såväl Helsingborgs brandkår som den frivilliga brandkåren från Vallåkra så kunde vi börja släckningsarbetet systematiskt, säger räddningsledare Ulf Bergh som var först på plats.
– Med facit i hand så har vi lyckats ganska bra. Vi har lyckats rädda det mesta ur den kontorsdel som låg i andra änden av huset medan bostadsdelen är mer eller mindre förstörd. Och även om det är mycket traumatiskt för de som befann sig i huset så är vi glada att ingen kom till skada.

Annons
 

Vid lunchtid höll brandkåren med att eftersläcka, ett arbete som är svårt och tidsödande.
– Byggnaden är gammal och har byggts om i flera etapper. Det gör att det finns många fickor och mellanrum som vi måste bryta upp för att försäkra oss om att det fortfarande inte glöder. Ett litet misstag och det kan ta fart igen, säger Ulf Bergh och avslutar.
– Ärligt talat så var jag rädd att hela byggnaden skulle gå åt när vi kom dit men vi lyckades i alla fall rädda en tredjedel av huset.

Vad som orsakat branden är inte klarlagt.


Foto: Privat

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser