Annons

Krinoliner och korsetter

”Krinoliner och korsetter – om vanan att forma kroppen i 1800-talets liv och litteratur” är namnet på föredraget på Landskrona museum på torsdag den 18/10 kl. 18.30. Föredragshållaren, Birgitta Berglund, är tidsenligt klädd!

1800-talet ligger inte så förfärligt långt från vår tid, men den tidens mode skulle nog uppfattas som obekvämt på gränsen till direkt handikappande av dagens kvinnor. Hur kunde de viktorianska kvinnorna bära så många lager kjolar och underkjolar att de tyngdes ner flera kilo; ärmar som satt så trångt att de inte kunde lyfta armarna; och korsetter som snörde in kroppen i ett skruvstäd och gjorde det omöjligt att ta ett djupt andetag?

Annons
 

Birgitta Berglund är lektor i engelsk litteratur vid Lunds Universitet och har forskat kring beskrivningar av kläder i 1800-talsromaner och vad de säger oss om kvinnorna i romanerna – och utanför.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser