Annons

Din guide till Kulturnatten

På minst 30 olika platser runt om i centrala Landskrona bjuds det på fredag på mängder av Kulturnattsaktiviteter. Det som 1992 började med ett nattöppet bibliotek har växt ut till ett dignande smörgåsbord av kultur och ETT MÅSTE för många landskronabor och tillresta. 20-års jubileet har alla förustättningar att ro i land alla höga förväntningar. Landskrona Direkt har träffat flera av aktörerna, från komikern, husbyggaren och konstnären Peter Wahlbeck till de leende sardinerna, Claudine Ulrich och Nelson Smith som kommer att utföra en spektakulär vertikaldans på Rådhusets vägg. Följande händer på fredag: Ta chansen och snacka gamla Café 31 minnen med Elsie Håkansson och glöm för allt i världen inte att provsmaka kladdkakan. Dags för stans nya bibliotekschef Susann Ek att göra sin första kulturnatt i Landskrona. Claudine Ulrich kommer att dansa på Rådhuset på fredag men redan har hon testat sig för lite grann. – Ska jag hänga \”Kinesen\” här, undrar Peter Wahlbeck. Ni som går upp på andra våning på Galleri Gamla Staden får se om det blev den slutgiltiga platsen. Peter Wahlbeck är en 49-åring som absolut inte själv stannar där man placerar honom. Frågan är om det gäller för hans konst? Hos Silvija Jansson på Oikos är alla välkomna att göra lyktor. Albins Folkhögskola, Eriksgatan 108 19.00–22.00 Öppet hus i skolans nya lokaler ovanför gamla Posten. – Skrivarlinjen som tidigare fanns på Fridhem kommer att visa upp sig och dessutom ha uppläsning. Globala linjen visar film och fotoutställning. Dessutom kommer vi att en diktdamm. Frågan är om man blir glad eller ledsen om man får en godisbit istället för en dikt, säger Anne Olsson från skolan. Anhörigcentrum, Norra Kyrkogränden 17 Här kan man säga att kulturnatten smygstartar redan klockan 16. – Vi är till åren komna och orkar därför bara hålla på till klockan 20, säger Elsie Håkansson, världsberömd för sin kladdkaka som serverades på Café 31-tiden. – Temat är just Skånska teatern under denna kväll och jag kommer att ha med lite affischer och annat till försäljning, säger hon och utlovar att även den smariga kladdkakan kommer att finnas till försäljning. – Vi tar väl en tjuga som under den gamla goda tiden, avslutar hon med ett leende. Arbetarrörelsens Arkiv i Landskrona och Centrum för Arbetarhistoria, Eriksgatan 66 Håller öppet 19.00–22.00. IF Metall visar äldre filmer med fackligt perspektiv och Verdandis Bälgadraget spelar. Dessutom tipsar Hans Wallengren, Fil dr, forskare vid Centrum för Arbetarhistoria om kvällens föredrag. – 19.30 kommer vår professor Lars Berggren att berätta om nidvisor om arbetsbefäl. Ateljé Magnus Larsson, Sjukhuslängan, borggården, Citadellet Konstnären Magnus Larsson har öppet i sin ateljé 19-23 och kommer under kvällen att måla på en ny tavla. Biblioteket, Regeringsgatan 13 Traditionen från 1992 håller i sig. – Det blir även i år försäljning av utgallrade böcker. Och det behövs, säger bibliotekschef Susann EK med ett brett leende. – Annars hade vi ganska snart blivit rejält trångbodda. – I år är temat fåglar. Vi har den välkände fågelfotografen Brutus Östling här och han kommer att visa sina fantastiska bilder. Det är rent av så att Landskronatraktens Natur chippade lite efter andan när de fick höra att Brutus skulle komma, men även de har lovat att visa sina fågelbilder från ett mer lokalt perspektiv. Det blir även pyssel med fågeltema på barnavdelningen, berättar hon. Det går även bra att ta en fika på biblioteket och känner man för att ta med stickorna så blir det även stickcafé. – Det behövs stickas mer till halsduken som ska värma och hålla samman hela staden, avslutar Susann Ek. Lite hålltider på biblioteket att ha koll på: 19.15 Koo–Zoo med Mamma Mu & Kråkan, Tomas K teater. En rolig familjeföreställning. 20.30 Brutus Östling – Under asfalten vilar en strand: Om albatrosserna på Midway Atoll och andra fantastiska fåglar. 22.30 Andreas Ralsgård & Markus Tullberg. Duon framför irländska visor med fågeltema! DataPryl City, Norra Kyrkogränden 22 Jonas Ekelund ser det som en självklarhet att hålla kvällöppet under kulturnatten. – Det borde fler handlare göra. Dessutom är ju dataspel kultur. Vi kommer exempelvis att låta besökarna prova det nya World of Warcraft: Mists of Pandaria, säger han. Folkets Hus, Säbygatan ABF bjuder in till utställningar av Finska föreningen, ABFs porslinsmålare och vävgrupp. Skånes Hemslöjdsförbund presenterar projektet Världens vävar. Finska föreningen säljer fika. – Här blir det också under två timmar med start klockan 19 ett kostnadsfritt Zumba Maraton. Det är bara att ta med sig danseskorna, säger kulturnattssamordande Emeli Zeilon. Under kvällen bjuds det även på ansiktsmålning för barn samt klockan 21 ett framträdande av Kunskapsskolans elever. Galleri Gamla Staden, Norra Kyrkogränden 31 Komikern, yrvädret, husbyggaren men inte minst konstnären Peter Wahlbeck är på plats visar sin utställning. – Här är fullt av huvudfotingar, som en kritiker beskrev mina verk!, utbrister han när Landskrona Direkt tittar in under hängningen av utställningen. – Jag kommer att finnas på plats i Landskrona nästan hela helgen. Men det står i programmet att jag ska vara på galleriet under hela kulturnatten. Det stämmer inte riktigt för jag måste dra iväg klockan 20.15 och ratta Karlavagnen i P4. Men sen är jag tillbaka under lördagen och söndagens vernissage. Under lördagen kommer Peter Wahlbeck att hålla en ståuppkväll inne på Slottscaféet och barbiljetter till detta arrangemang kommer man att kunna köpa på Galleri Gamla Staden under kulturnatten. – Det finns även några biljetter kvar som inkluderar mat, säger galleristen Jan-Erik Palm och rekommenderar intresserade att snarast ringa honom på 0705-81 00 47 om intresse finns. Galleri SK, borggården, Citadellet Galleriet på borggården håller öppet 19.00–23.00 och visar verk av Bengt Andersson, Inga-Lill Angbäck, Magnus Larsson, Elsebeth Malmsten, Anita Persson och Stefan Agnani. Glasorama, Borgmästargatan 4 Glasorama är en annan av stadens butiker som håller kvällsöppet och som bjuder på utställning såvä utomhus som inomhus. Här kan man ta del av Niklas Fritsch, måleri, Kat Strinnholm, måleri, Gertrud Lundquist, måleri, Dennis Jönsson, måleri, Catharina Nyström, foto, Ulla-Britt ”Bolina” Bolin, måleri, Seppo Bergman, måleri, Elin Linde, måleri, Nellie Nilsson, måleri, Kristoffer Linde, måleri samt Jan Jivenius, måleri. Hemslöjden Skåne, borggården, Citadellet Butiken håller öppet 18.00–23.00 och här kan man bland annat sitta ner och prova på att brodera de olika stygnen som förekommer i skånskt yllebroderi. Housing, Östergatan 8 På gågatan kan man i den trevliga butiken se när Linda Nordstedt visar handgjorda graveringar och ting i naturens vackra material såsom glas, betong och trä. Konstutställning på butikens övervåning. Kasernplan Fjolårets succé med livemusik från en scen finns kvar även i år. Nytt är att man i två containrar kan se och uppleva fotoutställningen ”DOUBLE NATURE”. Sandra Åkerlund har tillsammans med Richard Jenders skapat en spännande fotoutställning där UV-ljus är en viktig komponent i upplevelsen av konstverken. Detaljprogram för scenen finns på plats men några hållpunkter är: 19.00 Albanskt kulturcenter Okarina underhåller. 20.00 Gruppen Phenomen med flera. 22.00 Estetprogrammet på Allvar Gullstrandgymnasiet underhåller. 23.00 With eyes of apathy. Konsthallen 19.00–24.00 Öppet med utställningen Vår Konstsalong 2012. Filmer från Filmcentrum om olika fotografer visas non stop. Café. 19.00–20.00 Kulturskolan framför en kammarkonsert med piano-, gitarr- och cellomusik. 20.30–21.30 Kören Aquarello under ledning av Stine Skaarup med gästartister Amanda Kristoffersson, sång och Lars Kristoffersson, gitarr. Kulturskolan, Regeringsgatan 30 Skolans dansare och teaterelever framför en komisk föreställning för ungdomar klockan 20 och 22. LAS Manskör sjunger 19.15 Hörnet Järnvägsgatan/Östergatan (vid Nordea) 19.45 Utanför Museet 20.30 Borggården, Citadellet 21.15 Speakers Corner Lilla Marielund, Gamla Kyrkogatan 14 Igår såg vi Stig-Owe Jemseby i full färd med att dammsuga rent på galleriet. Och är vi inte felunderrättade så kommer han tillsammans med sina övriga verk att visa den \”den omskrivna och berömda målade meteroiten\”. Museet – premiär för Musikstaden Museet är ett självklart stopp under kulturnatten och här finns mängder av aktiviteter och utställningar att ta del av. Ett spännande insamlingsprojekt, Musiktaden, tar avstamp under kvällen. Musikstaden är både dokumentation och jubileumsutställning, men framförallt är det något muséet inte kan göra själv. – Därför bjuder vi på Landskrona museum in till musikmingel på fredag, säger Nina Petersson och efterlyser personer som spelar i band, repade på Riohuset eller kanske rent av har goa minnen från scenvagnen. Under insamlingsarbetet är museet intresserade av både fysiska och själsliga musikminnen från 60´och fram till idag. – Posters, skivor, konserter, biljetter, demos, foton, inspelningar eller kanske bara ett hett bandtips – allt är välkommet!, hälsar Nina Petersson. Utställningen Musikstaden öppnar sedan den 17 november 2013 och då hoppas museet kunna presentera ett brett material med musikgeneraler, popdrottningar, personliga berättelser och lokalt örongodis från Landskronas musikliv. Kulturnatten och projeketet till ära, så spelar Fred Upstairs covers under kvällen i Café Nell Walden. Även LA Folk kommer och jammar. På plats finns även elever från årskurs 9 på Asmundtorps skola – Vi har tagit en bit av naturen och plockat in i klassrummet och genom kamerans makro objektiv har eleverna fått välja ut sitt bildmotiv, berättar bildlärare Regina Barkentin som på söndag sedan kommer att ha vernissage tillsammans med sina 26 elever som då kommer att visa ett foto- och modellprojekt kallat ”Naturens yttre & inre påverkan”. Paletten, Sjukhuslängan, borggården, Citadellet För en kväll ska Citadellet förvandlas till Montmatre i Paris. På Ateljé Paletten kan du mer än bara titta på en utställning. – Vi kommer att erbjuda besökarana att bli avmålade. Antingen som ett klassisk porträtt, en karikatyrteckning eller varför inte som ett djur, säger Nathalie Thengius. Rothoffska museikolonin, Citadellets koloniområde 19.00–21.00 Vacker höstljusstämning i koloniområdet. Varm choklad serveras. Rådhustorget På själva Rådhuset kommer kulturnattens mest spektakulära sak att ske. Claudine Ulrich och Nelson Smith från konstnärskollektiv Sardine Sauvage kommer klockan 20 att utföra en spektakulär vertikaldans på ytterväggen vid klocktornet mitt på Rådhusets vägg. – Vi har testat lite nu och även om det skulle regna lite så ska det gå att utföra, säger dansaren Claudine Ulrich som för sex år sedan började att klättra på klättervägg. – Jag började då fundera på hur man kunde sammanföra dansen och klättringen, säger hon som tidigare bland annat dansat på Lunds domkyrka. – Det är hedrande att få lov att utnyttja dessa spännade byggnader som vår scen men det är samtidigt lite av vårt motto att verka på lite oväntade platser. Det gäller naturligtvis att ha respekt för byggnaden, säger hon samtidigt som hon och koreografen och danskompisen Nelson Smith sätter om en liten matta på vinden i Rådhuset som ska skydda mot klätterrepen. Sardine Sauvage befinner sig just nu i Landskrona på residence för att repa in gruppens kommande föreställning som ska ha världspremiär på teatern till våren. Claudine är förövrigt del av det konstnärliga teamet som kommer att uppträda på invigningen av Emporia i Hyllie den 25:e oktober. En annan världspremiär kan man dock ta del av redan klockan 19 på Rådhustorget och det är på trailern till julkalendern 24 dagar med Actionstudios. – Det blir ett par minuter fyllda med spänning, mystik, magi, humor och jul! Kanske bjuds det också på något juligt och gott som tomten har gett oss. För de som inte kan vara på plats kl. 19.00 eller vill se den igen, har vi en andra visning kl. 21.00, säger Sebastian Swärd. Rädda Barnens Musikprojekt, Storgatan 38 Är du mellan 16-19 år och inte har tillräckligt betyg från grundskolan kan du söka till Rädda Barnens Musikprojekt. Där kombinerar man musikmakeri med undervisning i matematik, svenska och engelska. – Vi ska informera om vår verksamhet. Det kommer att finnas kaffe, cider och snacks som vi bjuder på. Dessutom kommer vi att ha en tipstolva med fina priser, utlovar verksamhetschefen Mikael Svennerbrandt Sandgren Pettersson Foto, Östergatan 7 En klassiker i sammahnaget är SP-fotos utställning i gången till bakgården. Skumpa & Spaljé, Storgatan 42 En annan liten mysig butik som håller kvällsöppet är Skumpa & Spalje som är fylld med massor av blommor, grönt och inspiration i höstens härliga varma toner. Klockan 20.00 och 22.00 kan man lyssna till Tilda Holmström från Lunds dans- och musikalgymnasium som framför egna och andras låtar. Sofia Albertina kyrka Svenska kyrkan och Landskrona församling är som alltid på tårna när det vankas större arrangemang i staden. Klockan 19.00–22.00 håller man kyrkan öppen och på programmet står: 19.00 Orgelkonsert med Martin Hasselgren. 20.00 Orgel- och klockspelsvisning. 20.30–22.00 framträder Kulturskolan med instrument- och sångsolister samt skolans symfoniska ensemble Gilgameshorkestern. Studio YogaNu, Skolallén 8 Utställning 18.00–22.00 av Ulrika Nilsson med föreställande måleri i olja. Tages Night Club, Stora Norregatan 6 – Fjolårets succé har stärkt oss i vår övertygelse att jazzintresset i Landskrona är stort. Vi har därför beslutat att även i år bjuda på jazz på Tages under kulturnatten. Mellan kl 20:30 och 22:30 spelar Organic Vibes. Bandets sättning är hamondorgel, saxofon, gitarr och trummor och det är fri entré, låter Bertil Svensson hälsa. Teatern Landskrona teater är en annan av hörnpelarna under kvällen med café i teaterrestaurangen och fullt pådrag på scen. Bland annat blir Landskronapremiär för filmen \”21\”. Filmen ha vunnit pris som \”Bästa Kortfilm\” och för \”Bästa Regissör\” i USA och har visats över hela världen och på fredag sitter han själv i teatersalongen Csaba Bene Perlenberg och ser sin gripande kortfilm, inspelad i Borstahusen. – Det är en väldigt speciell känsla att få visa sin film för en hemmapublik, speciellt när den har spelats in och utspelar sig i Landskrona, säger han. Ett kärt återbesök på kulturnatten, gör sedan Emil Jensen som i vanlig ordning kommer att bjuda på en föreställning med musik, lyrik och komik. – Han har gjort mer för jämställdhetsdebatten än \”hen\”, säger bibliotekschef Susann Ek och rekommenderar starkt ett besök även utanför hennes egna domäner. Programmet på teatern ser ut enligt följande: 19.00–20.00 Musiken Kulturum, Estet College samt Estetprogram. 20.00 Dikter och spoken word. Konferencier Matiss Silins. 20.30 Filmen 21. 21.00 Harlekin ger sketcher av Sandro Key Åberg. 21.30 Emil Jensen. Ungdomshuset Nova Öppet 18.00–24.00, café med livemusik och senare på kvällen blandad underhållning. Föreningen VäL visar filmer av ungdomar från projektet LA Stories. Spännande konstverk av elever från Allvar Gullstrandgymnasiet. Prova på happenings: workshop i återvinningsmode och ansiktsmålning. Klotterplank med Allvar Gullstrandgymnasiet, VäL och Nova. Växthuset Oikos, Rådhusgatan 11 (bakom Rådhuset) Den religiöst och politiskt obundna organisationen OIKOS Community hoppas att många ska hitta in till deras \”Växthus\” på gården bakom Rådhuset, där en gång i tiden Turisbyrån huserade. – Till oss är alla välkomna, inte bara ungdomarna, säger Ricky Callesen. I huset kommer besökarna som vill att få tillverka lyktor – Vi kommer dessutom att koka soppa på en spik över öppen eld på gården. Det gör vi på samma vis som romerna gjort i alla tider. Det kommer att bli en ljuvlig grönsakssoppa, utlovar Silvija Jansson som även kommer att se till att ett klotterplank finns tillgängligt hela kvällen. På scenen blir det fullt pådrag hela kvällen utlovar Jonas Olsson. – Det blir hiphop, punk, trubadur och rent av Hoogans Hjältar, säger han med ett brett smil. Spelschemat ser ut enligt fäljande: 20.00 Kunskapsskolan 20.45 Joka 21.00 Emelie 21.15 Dragan Petrov 21.45 Handels Bandet 22.15 TMR 23.00 Hoogans Hjältar Öresundsteatern, Norra Kyrkogränden 32 Öresundsteatern ger sina aktuella föreställningar. OBS! Begränsat antal platser och förhandsbokning av gratisbiljetter krävs. Dessa bokas via www.oresundsteatern.se 18.00–18.50 The Big Bög Show. 19.30–20.40 Ska du ha stryk ditt jävla pucko! 21.30–22.20 The Big Bög Show. 23.00–00.10 Ska du ha stryk ditt jävla pucko! – Platserna håller redan på att ta slut, så det gäller att skynda!, låter Hanna Olsson producent vid teatern meddela. Utöver allt ovan så kommer Kulturlabbet att arrangerar en tipsrunda med priser. En rykande färsk bok kommer högst troligt också att presenteras denna kväll. – Går allt som det ska så kommer jag att sitta på Bokia mellan 19 -21 och signera och sälja min nya bok, säger Hans Lehrecke. Poem express, det vill säga diktaffischer av 300 landskronaelever visas denna kväll på museet, teatern och biblioteket. Creperia på gågatan. Och känner ni igen Landskrona Direkts utsända på stan så får ni gärna bjussa på ett L-tecken.

Annons
Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser