Annons

Socialdemokraterna vill hedra Jesper Svenbro med en plats

”I minnet återvänder jag till min födelsestad,
Sturegatan 1, 4 trappor, fönster mot gården
med utsikt över Lilla fågeldammen åt nordost”

Så inleder Socialdemokraterna Jörn Jönsson och Bo Fridh sin motion om att platsen framför Stadsbiblioteket bör uppkallas efter  poeten och akademiledamoten Jesper Svenbro.
Motionärerna hoppas på en snabb behandling av motionen i kommunstyrelsen och i berörda förvaltningar så att ”Jesper Svenbro plats” kan invigas med en ceremoni i anslutning till 600-årsjubilet.

Annons
 

Jesper Svenbro föddes i Landskrona den 10 mars 1944 och sina barn- och ungdomsår upplevde han i kvarteren runt vårt nuvarande stadsbibliotek. Året efter att Jesper Svenbro valts in i Svenska Akademien hyllades han med en gåva i form av ett fotografi samt att hans dikt ”Hc.03” från samlingen ”Blått” sattes upp på en vägg på stadsbibliotekets avdelning för skönlitteratur.
Nu vill Socialdemokraterna att stadens son ska uppmärksammas lite mer.

Några spörsmål på vägen kan möjligen tyckas finnas.
Levande personer brukar inte få gator eller torg uppkallade efter sig, något som dock inte mött hinder i vare sig Laholm eller Kalmar.  Tennisoraklet och hedersmedborgaren i Laholm, Björn Hellberg (förövrigt årsbarn med Svenbro) kan stoltsera med att gatan som leder fram till stadens arena är uppkallad efter honom och heter Hellbakken.

Kalmar kommun har låtit levande personer ge namn åt gator och vägar. Efter Kalmar FF:s SM-guld 2008 sammankallades kommunstyrelsen och bakom stängda dörrar fattades ett beslut att succétränaren skulle föräras med ”Nanne Bergstrands gata”. Gatan har ännu inte fått sin fysiska placering.
Ett annat krux i sammanhanget är att det i planeringsschemat för jubileumsåret redan är inbokat en invigning den 24 augusti. Då är det tänkt att den aktuella platsen ska invigas under namnet S:t Knuts torg.

Just namnsättning på platser är inte alltid så formellt, utan ofta kan vedertagna namn växa sig starka och till slut hamna på officiella kartor, exempelvis Lägerplatsen, Linjen, Cement, Plorren och Kronan.
– Däremot när det gäller namn vid direkt adressättning, där folk bor, går det via  byggnadsnämnden, förklarar Eva Åkesson på Landskrona stads lantmäteriavdelning.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser