Annons

Nya karensregler för kommunanställda

Att vara sjuk från jobbet kostar en karensdag. Personalen på Landskrona stad har därför tidigare kunnat ta ut komptid eller semester för att slippa karensdagen. Detta har dock stadens personalchef Anders Kullenberg satt stopp för.
– Vi förfogar inte över lagen. Man kan inte byta en förmån mot en annan så här. Karensdagen är ett faktum för alla, säger han till fackföreningstidningen Vision.

De som drabbas hårdast är skiftarbetarna. Det finns de kommunanställda som jobbar sju dygn per månad och för dessa blir personalchefens beslut hårt rent ekonomiskt.
– Det blir väldigt kostsamt för oss. Det kan handla om ett avdrag på runt 2000–3000 kronor, säger insatsledaren på brandkåren Billy Persson till Vision och förklarar.
– Vi tyckte att det var en vinna-vinna-situation. Arbetsgivaren slipper ha personal på plats som smittar ner varandra och som inte är fullt friska för till exempel rökdykning. Vi har haft fall med hjärtsäcksinflammation som kan ha samband med ansträngning med infektion i kroppen. Och så slipper vi förlora pengar.

Annons
Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser