Annons

Nu kommer den meteorologiska hösten

Månadsskifte innebär i vanlig ordning en väderrapport från Hans Lehrecke i Glumslöv.
 – September blev en både temperatur- och vädermässigt normal månad, säger han och berättar att värmen från augusti tacknämligt hängde kvar en bit in i månaden.
–  Den tionde uppmätte jag 23.7 grader.

Medeltemperaturen stannade vid 14 grader vilket är en halv grad över det normala. Nederbörden som föll under tio dygn uppgick till 49.2 mm, vilket är något mindre än normalt 55 mm. Riktigt blött var det 1994 då Hans i september uppmätte 129.5 mm regn i villaträdgården i Glumslöv.
Nätterna förblev milda och endast vid fem tillfällen kröp temperaturen under tio grader. Kallast var den 23:e med 6.8 c.
–  Meteorologiskt sett blev alltså  september en sommarmånad med råge, säger Hans Lehrecke och ler brett.
 
Hur har då havstemperaturen hängt med ?
– Septemberdoppen har blivit blåsiga men vi har sluppit ifrån  någon storm. Vattentemperaturen är ganska normal för årstiden med sina 13-14 grader.

Annons
 

Hur är situationen inom lantbruket?
Belåtenheten är allmän, då det var torrt under skörden och nysådden medan det sedan kom regn. Spannmålsskörden var i allmänhet klar i augusti. Nu återstår betorna – skörden har redan börjat – samt majsen. Sockermajsen ser ut att ha blivit jättefin. Nu önskar man sig uppehållsväder för den resterande skörden, säger Hans Lehrecke, hämtar andan och fortsätter.
– Betsäsongen blir lång i år på grund av att bruket i Örtofta fått fel i maskineriet. Den kan rent av dra ut till över nyåret. Sockerhalten ser ut att bli bra.

Och din trädgård är lika fin och välmående som vanligt?
– Plommonskörden har varit riklig men på grund av torkan i sommar blev Viktoriaplommonen små.  Gräsmattorna har återfått sin grönska efter att ha varit bruna vid månadsstarten. Tyvärr har jag inte sett en enda svamp i trädgården också det beroende på torkan.  Djurlivet florerar och jag har en bild av möte mellan katt och igelkott.  Vi skördar fortfarande sallad och sockersöta cocktailtomater.

– Björnbär och rosenskäran bjuder som vanligt på sig själva. Tyvärr har barfrosten under februari återverkat på rosorna under hela sommaren och vi har bara några enstaka, som ännu blommar

Något speciellt att minnas från den gångna månaden?
Den tionde uppmättes hela 28 grader i Kristianstad och Lund, som ofta har toppnoteringar sommartid. I Kalifornien uppmättes 56.7 och i Libyen 58.1. Än märkligare är hela fyrtio grader i Ungern den tjugosjunde. Då man på grund av brist på berg inte har någon föhneffekt.

Oktober kommer med bland annat en Kulturnatt den tolfte.
Vad vågar du sia om månaden?

– Så långt som till den tolfte vågar jag mig inte på några gissningar. Jag hoppas dock att min nya bok ska hunnit komma från tryckeriet till dess. Skulle det bli kyligt så är det då bara att slinka in om bokhandeln där jag då kommer att befinna mig. Annars kommer det ombytliga men samtidigt ganska varma vädret fortsätta ett tag till. Vi får se om någon tropisk orkan fångas upp av västvindbältet och vandrar över Atlanten som i förra veckan. Som tur är förlorar de en del energi under färden över det relativt kalla havsvattnet.  Det ser annars ut som om det sker en viss stabilisering, när det är dags för Brittsommar kring den sjunde men någon värme lär det inte bli i oktober. Vi får se fram emot den färgprakt som oktober bjuder på samt att de senaste dagarnas regn kanske bäddar för en fin svampmånad, avslutar Hans Lehrecke månadens väderrrapportering.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser