Annons

På gott och ont  – läkemedelsreklamens historia

Panik och ångest, förstoppning och inkontinens, pest och kolera, lurendrejeri och humbug. Genom historien finns otaliga exempel på överdrivna löften om bot och lindring av nästan alla sjukdomar, inklusive pesten.

På söndagen öppnar en ny utställning ”På gott och ont” på Landskrona museums Rum för Reklam.
– Vi har valt det lätta anslaget, säger copywritern Lars Joelsson från reklambyrån Relevans i Helsingborg, specialiserad på läkemedel och hälsa, vilka tagit fram utställningen.
– Vi ville ha kul när vi gjorde den, säger han och mungiporna pekar uppåt.
 
För att manifestera reklambyråns tio år gjordes en bok om läkemedelsreklamens historia och det ena gav det andra. Nu finns en sparsmakad och i stora delar humoristisk men även olustig utställning att beskåda på reklamarkivet i Landskrona.

Annons
 

Annonserna om diverse kvacksalvor var legio runt förra sekelskiftet.
Gå in där om ni vågar, säger Lars Joelsson och drar undan ett draperi som leder in till ångetsrummet. Stans samlade mediakår vankar avvaktande in i det mörka hjärtskärande rummet som ger en otäck bild av folkhemmets kvinnosyn. Roligare då att läsa om landets första patenterade varumärke Carnegie porter som under drygt trettio år bara kunde fås på recept på apoteket.

Vidare till underdundermedlet Salubrin tillverkat i Eslöv som på sin tid rekommenderades för invärtes bruk.
– Vissa drog i sig en hel flaska och fick en billig fylla.. och svår invärtes eksem på köpet, berättar Lars Joelsson.

Marknadsföring av läkemedel omgärdas av ett allt striktare regelverk.
– Det är naturligtvis något vi känner till, säger Berth Lindén, utbildad sjuksyrra och byråns grundare.
– Bryter man mot reglerna riskerar kunden hundratusentals kronor i böter. Innan reklamen når ut går man noggrant igenom den på läkemedelsbolagens informationsavdelningar och ofta också av medicinexperter. Vi måste vara försiktiga, säger Berth Lindén samtidigt som rundturen nått fram till affischen för det franska tonic vinet ”Vin Mariani
– På sin tid var det ett fint bordeauxvin spetsat med kokain. Påven i Rom och drottning Victoria i London tyckte om det, säger Lars Joelsson med ett brett leende.
– Och inte fanns det några biverkningar heller. Påstods det.

På gott och ont – Nedslag i läkemedelsreklamens historia har vernissage söndagen den 30 september kl 14–16. Utställningen visas sedan fram till och med den 18 november.


En del hade tumme med doktorn och fick riktigt bra recept medan andra fick nöja sig med tre glas om dagen.


Art director Christer Strandberg svarar för det lokala inslaget.


Vin Mariani fick rent av Vatikanens hedersmedalj. En amerikansk apotekare kopierade receptet och la till lite kolanötter. Attityden till alkohol var dock negativ varför ett alkoholfritt alternativ såg dagens ljus, Coca Cola.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser