Annons

Succé för höstigt öppet hus

Vanligtvis har gymnasieskolorna i Landskrona öppet hus på våren men i år testar man nya grepp. Igår slog man upp portarna för de olika enheterna ute på, vad man i folkmun kallar, Gullstrandsskolan. Det var fullt i korridorerna.
– Det har varit över förväntan, sammanfattar läraren Stefan Larsson medan han äter en hembakad bulle och lyssnar på några elever från estetlinjen som sjunger och spelar gitarr.
– Det märks att ungdomarna och föräldrarna är nyfikna på vår skola. Här är en härlig stämning.

Marcus Ekheim är rektor för idrottsgymnasiet och han håller med Stefan Larsson om att det var ett lyckat drag att ha öppet hus på onsdagen.
– Vi har svarat på många frågor. Framför allt är de ungdomarna som vill veta mer men sedan står ofta föräldrarna bakom och ställer frågor, säger rektorn med ett leende.
Idrottsgymnasiet startade med en fotbolls- och en golflinje och något år senare blev det även en innebandylinje. Sättet som man arbetar på i Landskrona är annorlunda jämfört med andra kommuner.
– Jag vet inte om vi är unika men jag tror det, i Skåne i alla fall. I Landskrona kan man kombinera sin idrott med 13 olika nationella program. Normalt är annars att det bara finns ett fåtal program som man kan kombinera med idrottsgymnasium, säger Marcus Ekheim.

Annons
 

Med anledning av att man hade öppet hus passade ett flertal elever på att göra reklam för sina UF-arbeten. Att driva ett UF-företag innebär att ungdomar i gymnasieskolan startar, driver och avvecklar ett företag under sitt sista läsår. De tar själva fram en affärsidé, genomför marknadsundersökningar och skaffar startkapital.
– Vi har kommit på en affärsidé som består av en tandborste med tandkräm i. Den är enkel att ha med sig överallt, speciellt för dem som reser mycket eller folk med tandställningar, den är till för alla, säger Zeinab Barakat medan kompisarna Mariam Al-Doukhi, Melisa Jugo Cerimovic och Farah Ahmad jobbar med att sälja kaffe och kakor för att få in pengar till sitt arbete.

Anna Filipsson är precis som de tre tidigare eleverna med i UF-projektet och hon har en idé om att sälja trådlösa laddare till mobiltelefoner.
– Det finns redan sådana på marknaden här men de är dyra. Vad vi gör är att vi importerar laddaren som är lätt att ha med sig. Den kommer väl till hands när batteriet i telefonen sinar och man är hemifrån. Dessutom är vår produkt miljövänlig och mycket billigare än de som finns här idag, säger hon.

Elevernas UF-arbeten i all ära, men fokus för kvällen var att presentera skolan och dess utbildningar och de flesta som var på plats fick den information som de var ute efter.
– Jag tycker att det är bra att de har öppet hus redan nu, säger Eva Andersson vars son ska börja gymnasiet hösten 2013.
– Nu har vi gott om tid att titta på vad skolorna har att erbjuda och jag är imponerad över vad jag har sett här idag. Nu är det upp till sonen att välja.


Elever på estetlinjen bjöd på skönsång på Gullstrandskolan.


Zeinab Barakat, Mariam Al-Doukhi, Melisa Jugo Cerimovic och Farah Ahmad går i SP10EK på Allvar Gullstrandgymnasiet och har som UF-projekt att sälja tandborstar med tandkräm i. I bakgrunden berättar Idrottsgynmasiets rektor Marcus Ekheim om sin verksamhet.


Läraren Stefan Larsson mumsar i sig en hembakad muffins och konstaterar att det var varit en lyckad dag.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser