Annons

Carl Fredrik Reuterswärd donerar Non Violence-verk till Landskrona

Den i kommunen boende världskände konstnären Carl Fredrik Reuterswärd, signatur CFR, skänker i runda tal 200 verk ur sin Non Violence-serie till Landskrona stad.
– Det är spännande att kunna donera denna samling till Landskrona. Här bor vi. Det blir alltså inte en stor bortskämd stad som får detta, sa Carl Fredrik Reuterswärds fru Toni Lewenhaupt i samband med att donationen tillkännagavs.

Det var i samband med pressvisningen av Borstahusens Konstförenings stora höstutställning Non Violence med Carl Fredrik Reuterswärd på Pumphuset som kungörelsen gjordes.

Annons
 

CFR är mest känd för sin skulptur av en revolvern med knut på, Non Violence, som bland annat finns utanför FN:s högkvarter i New York och som skapades efter att John Lennon sköts.

Det är ett otal varianter av den knutna pistolen i olja, tusch, grafik hologram, teckning, brons och järn som kommunen nu får i sin hand.
Till 2014 ska en ny permanent avdelning inrymma donationen på Landskrona museum.
– Det känns nästintill overkligt, säger museichef Elisabeth Arvidsson som inte riktigt hunnit ta in omfattningen och möjligheterna som detta skapar.
– Nu ska donationen katalogiseras sedan ska ett pedagogiskt program tas fram. Här finns så mycket vi kan göra med dessa verk. Här kan man följa hur en idé blir ett konstverk. Här finns möjligheter ur ett icke-våldsperspektiv väcka många frågor, säger hon och konstintendent Birthe Wibrand visar en av skulpturerna i utställningen där en hand håller om pistolen.
– Det är handen som utför handlingen, säger hon.

På sikt kan donationen också locka mer långväga konstturister.
– Carl Fredrik Reuterswärd är landets troligen mest kända samtidskonstnär vars verk är världskända, så visst kommer det att dra turister till Landskrona. Det är jag övertygad om, säger Birthe Wibrand.

Härmed har Landskrona två donationer som väcker uppmärksamhet långt utom kommungränsen. Sedan tidigare finns Nell Walden-donationen i en permanent utställning på museet med verk av många av den moderna konstens stora namn.

Sedan tidigare har Carl Fredrik Reuterswärd skänkt statyn utanför stadshusets entré ”Två personligheter” till kommunen. Det är också CFR:s anda som svävar över stadens nyinvigda kraftvärmeverk Energiknuten, där den röda skorstenen ”Non CO2” som bekant bär hans signum.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser