Annons

Skolan och företagandet

Landskrona är en kommun där man från förvaltningsnivå tidigt har tagit beslutet att entreprenöriellt lärande ska genomsyra samtliga utbildningar. Tisdag den 25 september besöker deltagare i nätverket för entreprenöriellt lärande i skolan Enoch Thulingymnasiet för erfarenhetsutbyte.

Enoch Thulingymnasiet började med entreprenöriellt lärande 2008 och idag arbetar samtliga program med entreprenörskap. På skolans yrkesprogram; industritekniska, el- och energi samt bygg- och anläggningsprogrammet integreras kärnämnen och karaktärsämnen till verklighetsförankrade projekt.

Annons
 

Entreprenörskap i skolan är ett pedagogiskt förhållningssätt i klassrummen lika mycket som det är en kunskap om egenföretagande. Flertalet av personalen har deltagit i kompetensutveckling och arbetar utifrån ett entreprenöriellt förhållningssätt, det vill säga att elevens drivkraft och viljan att söka kunskap står i fokus. På studiebesöket under förmiddagen den 25 september får deltagarna ta del av rektor, lärares och elevers perspektiv på det entreprenöriella arbetet.

– Vi vill efterlikna arbetslivet och framtidens behov genom det entreprenöriella förhållningsättet, vilket gör eleverna mer drivna att söka sin kunskap. Ämnesintegration och sammanhållen arbetsdag är en viktigt del i vårt arbete, säger Mathias Jostvik, rektor, Enoch Thulingymnasiet.

Syftet med NELIS är att skapa ett forum på nationell nivå för att driva arbetet med entreprenörskap i skolan vidare. Innehållet bygger på allas delaktighet och fokus ligger på erfarenhetsutbyte.

– Detta ger oss en möjlighet att sprida vårt förhållningssätt och arbetssätt genom utbyte med andra entreprenöriella aktörer. Positivt att gott arbete uppmärksammas, säger Christian Olsson, verksamhetschef, gymnasieskolorna i Landskrona stad.

Efter besöket i Landskrona fortsätter nätverksutbytet i Malmö för att under tisdag eftermiddag och onsdag förmiddag lyssna till föreläsningar om bland annat forskning inom entreprenöriellt lärande, om entreprenörskap i skolan (ENRTRIS 2.0), Skolverkets syn och kring det danska perspektivet, samt för att få tillfälle till mingel, övningar och workshop.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser