Annons

Thomas H. Johnsson ställer ut om jämlikhet

Landskrona stad beviljades i januari 2011 drygt 3,4 miljoner kronor från Svenska ESF-rådet för att under en tvåårsperiod driva projektet ”jämlika Landskrona” I augusti samma år drog det igång och med två månader kvar har man arrangerat en fotoutställning i stadshusets foajé. Bakom kameran stod Thomas H Johnsson.
– Vi har sett vad han gjort tidigare. Han kan sätta en bild på känslan av ojämlikhet och därför ville vi engagera honom, säger projektledaren Malin Hansson och fotografen själv är nöjd med samarbetet.
– De pratar samma språk som mig och de har begripit vad jag gjort tidigare. Därför har detta varit mycket inspirerande, berättar fotografen och förklarar vad som hänger i foajén.
– Jag har använt mig av amatörer, alltså helt vanliga människor, som objekt på bilderna som är iscensatta allihopa. Jag har försök att hitta flera nivåer så att betraktaren får något rejält att tänka på, säger han och ger ett exempel.
– Här är en bild på en färgad familj som jag placerat mellan två husvagnar på Borstahusens camping. Den bilden säger mycket om man tittar på detaljerna. Den säger också att en fråga som integration kan överdrivas. De är inte svenskar och försöka att tvinga på dom kampingliv blir löjligt. Om jag flyttar någonstans är jag ju fortfarande svensk. Jag måste ju inte bli precis som den gemene fransmannen för att jag flyttar dit, filosoferar fotografen.

Bilderna kommer att hänga i stadshusets foajé under ett par veckor. Vad som händer med dom sedan är inte bestämt.
– Vi vill att de ska flyttas runt lite. Vi har ju många rum där det hänger konst från museet. De kunde man ju byta ut lite och då för att påminna om jämlikheten, avslutar Malin Hansson.

Annons
Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser