Annons

Kvalité och spännvidd i konsthallen

Till helgen öppnas konsthallens entrédörr för den andra upplagan av ”Vår Konstsalong”.
Triennalens ambition från premiäråret 2009 hade till i år utökats och arrangörerna hade förhoppningar att även locka grädden av Själlands konstnärer.
– Det lyckades inte, konstaterar Birthe Wibrand, konstintendent i Landskrona stad.
– Vi fick endast en ansökan från andra sidan sundet och den refuserades dessutom av juryn, säger hon med ett snett  leende.

Juryn bestående av John Peter Nilsson, Moderna museet, Malmö, Jaana Järretorp, Kultur Skåne, Carolina Söderholm, journalist, Axel Lieber, konstnär och Elisabeth Arvidsson, Landskrona museum fick istället glädjen att gå genom verk av 133 i Skåne boende konstnärer. 46 konstverk från 25 av konstnärerna  passerade nålsögat.

Annons
 

De flesta tekniker finns representerade, allt från videoinstallation och fritt broderi till mer klassiska konstarter som måleri och skulptur. Det är inte utan att tankarna går till vårens samlingsutställning för Konstrundan.
– Hallen är dock betydligt luftigare nu, säger Birthe Wibrand och talar sig varm för bredden och kvalitén i utställningen.

Bland utställarna finns yrkesverksamma konstnärer men även de som antagits på en jurybedömd utställning för första gången. Att kalla Gunnel Ström för en ”rookie” vore inte rättvist men hon kanske snarare är ett bevis på att det aldrig är för sent att ta sig in på de fina salongernas väggar.
Det är första gången jag deltar på ett liknande jippo, säger hon som passerat de 75.
Konsten har dock alltid varit närvarande i hennes liv från barndomens ivriga tecknande till gymnasieålderns frivilliga bildlektioner, till universitetsstudierna i konsthistoria via arbetet som bland annat bibliotekarie till jobb på artotek i Danmark.
Vi lånade ut konst till privatpersoner, förklarar hon.

På utställningen är Gunnel Ström representerad med två akrylmålningar som tillsammans bildar en enhet, Vilan och Tiden. 
På Vilan ligger kon Dahlia uppkrupen i en farmorsoffa.
 – Jag har alltid älskat kor och Dahlia fick jag fin kontakt med när hon betade på Fredriksdal.

Ullastina Larsson är en annan konstnär från Landskrona som på senare år stigit fram som något av stans mest intressanta konstutövare. Hennes separatutställning på museet vid årsskiftet blev en stor succé och har renderat i flera nya utställningar och många sålda tavlor.
– Husen finns kvar, säger fasadfantasten och skrattar hjärtligt. Denna gång är det  ”Byggnad 3” och ”Byggnad 4” som besökarna får skåda i den sedvanliga blandtekniken där krita och sand mixas med akrylen.

Just att tekniker blandas ser Birthe Wibrand som något allt fler låter sig influeras av.
Här finns exempelvis två verk av Agneta Sofiadotter som är gjorda med plexi, tusch och akryl.

En trend är annars att den politiska konsten tar för sig allt mer. Vem har i veckan missat 1 kronorna ”Vår horkarl till kung”  eller för den del den i Oslo bosatte svenske anonyme gatukonstnären som gäckar med sina tankfulla förändringar av stadens vägskyltar? (se www.etiskvandalism.org).
– Den politiska konsten har dock inte nått ”Vår Konstsalong”, säger Birthe Wibrand.

Däremot finns en annan lokal bekantskap, Kennet Björne, som en gång i tiden umgicks med ”aktivisterna och målarna” på Drakabygget, representerad.

Den fjärde och sista Landskronabon  är Susanne Dieroff Hay som valt att fästa sina tre svartvita fotografier på aluminium.
Skelett eller åtminstone något organiskt är tanken som slår en när man betraktar verken.
– Jag har täljt i porslinslera, förklarar hon som sedan fotograferat och med datorns hjälp förstorat detaljerna i de annars bara ett par centimeter stora figurerna.
–  Antagligen finns det lika många tolkningar som betraktare, säger hon.

Vår Konstsalong 2012 har vernissage den 8 september kl 13-17 med invigning kl 14. Utställningen visas sedan till och med den 21 oktober.

Skulle man inte ha möjlighet att gå på lördag men ändå vill träffa konstnärerna så har man på onsdag kväll chansen att höra när flera av dessa tillsammans och med publiken diskuterar sina verk.
– Åtminstone kommer elva av konstnärerna då att infinna sig, säger Birthe Wibrand och i vanlig ordning börjar onsdagskvällsprogrammet på konsthallen klockan 18.30.

Konstnärer som deltar i ”Vår Konstsalong 2012” i Landskrona konsthall är: Gabriella Ioannides, Lena Siegrist, Elisabeth Kalvenes-Skallsjö, Agneta Sofiadotter, Marie Josephson, Kennet Björne, Siv Appelqvist, Barbro Jonasson, Ann Margreth Lindvall, Gunnel Ström, Ullastina Larsson, Gigi Sundelin, Patrik Gyllander, Kaj Seger, Clara Lundgren, Katarina Johanson, Lisa Formare, Lisa Thelin, Kajsa Odelid, Gunilla Petersson, Ingrid Sandsborg, Pearl Wallin, Anna Karin Andersson, Susanne Dieroff Hay och Christina Axelsson.


Norskan Elisabeth Kalvenes-Skallsjö, sedan många år bosatt i Lund, visar prov på ett spännande och fritt broderi med inslag av foto.
– Man får gå riktigt nära för att se alla detaljer, tipsar hon.


Susanne Dieroff Hay med sina tre fotografier – Reflektioner av en inre resa 1-3.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser