Annons

20-årsjubilerande musikfond delar ut 150 000 kronor

Jaderska Musikfonden i Landskrona kommer i år att dela ut cirka 150000 kronor. Börsens fall påverkade förra årets avkastning, och då kunde 90000 kronor delas ut, men årets stipendiesumma blir alltså högre.

När stipendierna delas ut den 2 november är det den tjugonde gången det sker, och redan förra året passerade fonden två miljoner kronor i utdelade stipendier.

Annons
 

Den 8 oktober ska ansökningarna till årets stipendier vara fondstyrelsen till handa, och utdelningen den 2 november sker på Elisabeth Jaders födelsedag. I sitt testamente förordnade hon att hennes kvarlåtenskap skulle bli en stiftelse i form av en musikfond. Fonden ska dela ut stipendier till ungdomar från eller med anknytning till Landskrona, ungdomar som studerar sång eller musik.

Vid årets utdelning kommer fonden att sammanlagt ha delat ut drygt 2,2 miljoner kronor i form av drygt hundratalet stipendier. Något som kommit mer än femtiotalet ungdomar, två körer och ytterligare en musikgrupp till del. Många ungdomar har fått del av stipendierna flera gånger.
Johan Bridger, idag en av Europas bästa slagverkare, fick del av stipendiepengarna fem år på rad från 1996 och framåt, pengar som han använde till studier bland annat i USA.
– Den person som musikstuderande landskronaungdomar framför allt har att tacka för denna fantastiska stipendiemöjlighet är advokat Claes Munck af Rosenschöld. Han var den barnlösa Elisabeth Jaders advokat och den som föreslog henne att låta testamentera sina tillgångar till bildandet av en stipendiefond, informerar Gunilla Ernlund.
Sedan Claes Munck avlidit blev hans hustru Dagmar ordförande i fonden, och ända tills för något år sedan delades stipendierna ut hemma hos familjen Munck. Förra året fick stadshuset bli inramning åt utdelningen som förrättades av fullmäktigeordföranden Lennart Söderberg.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser