Annons

Landskronas betyg modellen i landet

För två år sedan började Landskrona stad att redovisa årskurs 9 betygen på ett nytt och unikt sätt. Till Sverige nyanlända elever redovisades separat. Landskrona har följt betygsresultaten för denna grupp efter kriteriet ”Varit i Sverige två eller fyra år”.
– Betygsresultaten för skolor med en stor grupp nyanlända har inte varit rättvisande. Det är inte rimligt att jämföra betygen för nyanlända elever med övriga elever.  Lärandet på ett nytt språk tar längre tid än två till fyra år, säger Tomas Johansson chef för utbildningsförvaltningen.

Regeringen har nu beslutat följa Landskronas modell. Skolverket har fått i uppdrag att redovisa betygen på nytt sätt. Elevresultaten för elever som varit i Sverige kortare tid än fyra skall redovisas separat.

Annons
 

– Det är glädjande att regeringen nu tagit intryck av vår arbetsmodell. Med att följa nyanlända elevers betyg separat, gör att vi sätter betydligt större fokus på denna elevgrupps måluppfyllelse. Höga förväntningar är viktigt i arbetet med dessa elever, säger Lisa Flinth (FP), ordförande för utbildningsnämnden.

Regeringsbeslutet i sin helhet hittar du här i PDF-format.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser