Annons

Deckarpremiär för Jonas Bergh

Ikväll är det släppfest för Jonas Berghs två nya böcker, deckaren ”Mord” och den kortare romanen ”Sju månader”.  Den Landskronabördiga författaren presenterar och läser ur böckerna på Poeten på hörnet på Södra Förstadsgatan 65 i Malmö klockan 19.
– Andi Almqvist kommer och spelar och sjunger lite också. Kom förbi, säger Jonas Bergh när han har vägarna om redaktionen.
– Jag och Tomas H Johnsson  håller på med vårt projektet inför Landskrona stads 600-årsjubileum, urskuldar han sin närvaro i staden, samtidigt som han ur den bågnande axelremsväskan sträcker över två nytryckta böcker.

– Kiosklitteratur!, säger Jonas Bergh och garvar.
Faktum är att ”Mord” med Mattias Elftorps serieteckningslika illustration på framsida framkallar lite ”hemlig-agent-Nick Carter-känsla” eller varför inte något åt Zebra pocket hållet.
– Nu är ju detta fina danska band, säger han följt av ett nytt skratt.

Annons
 

”Mord” är Jonas Bergs första kriminalhistoria och utspelar sig på platser som han är väl förtrogen med.
– En del Landskronabor minns säkert Mord i Borstahusen som gick följetong i HD för några år sedan. Denna har jag nu vävt samman med två andra deckarnoveller, Mord på Möllevången och Mord i Limhamn. Tvåtredjedelar har alltså tidigare publicerats i en annan form, kan man väl säga.

Fyra kanske fem mord finns med i boken”.  Det tycks inte vara så noga. Underhållande allvar med detaljrika miljöbeskrivningar och människoporträtt, är Jonas Berghs melodi. Samtidigt som samhällskritik á la Sjöwall/Wahlöö är närvarande.
– Nu är den jämförelsen överdriven, säger han men medger samtidigt att bostadsexploatering av allmän mark och frågor kring varför det är okej med Öresundsklasser för dansktalande men inte arabisk talande skolor påkallar hans engagemang.
Den danske författaren Dan Turell gav på 80-talet ut 12 kriminalromaner. Jonas Bergh har läst samtliga.
På danska, inflikar han och medger utan omsvep att stilen är densamma i hans bok.
Det är snott rakt av, säger han och ett nytt skratt bubblar fram.
– Det är klart, hans huvudperson var en namnlös journalist. Min en namnlös musiker som snubblar över lik och dras in i historierna.

I ”Sju månader” har Jonas Bergh plockat bland novell- och romanutkast, dagböcker och dikter och kokt ner det till drygt 80 sidor. Jonte Sten är tillbaka, nu som frånskild tvåbarnsfar i Malmö.
– Det är klart att man använder sina egna erfarenheter. På vissa plan är det därför ett halvt alter ego i böckerna, avslutar Jonas Bergh.

Hinner du inte till Malmö och kvällens släppfest så är det enklast att köpa böckerna via någon nätbokhandel.


– Nej, vi kan inte göra en sådan bild där jag sträcker fram böckerna. Det gjorde Kalle med mig en gång…nej, nej, nej, det går inte…

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser