Annons

Varmt och torrt i augusti

Vi har åter passerat ett månadsskifte och vänder oss därför till Hans Lehrecke i Glumslöv för  en ny färsk väderrapport och förhoppningsvis lite spådom om en förlängd sommar.
– Månaden blev något varmare än normalt.  Medeltemperaturen blev cirka en grad varmare än snittet för mina mättningar, säger Hans Lehrecke och meddelar 17.6 grader är det som gällde för augusti 2012.
Den varmaste augustimånaden  hittills är 1997, då snittet stannade på 21 grader.
– Värmen har i år varit ganska jämnt fördelad. Högsta temperaturen uppmätte jag den tjugonde då det var hela 29.6 grader varmt. Kallast var det på morgonen den nionde med just 9 grader.

Kvällarna och nätterna har varit ljumma,13 och 15 grader som regel.
– Avslutningen blev ganska varm men så har det brukat vara kring månadsskiftet augusti/september under mina trettioåriga mätperiod, säger Hans Lehrecke som inte behövt plocka fram paraplyet så många gånger i augusti.
– Regnet kom i huvudsak under andra halvan och himlen bjöd på småskvättar. Själland verkar ha delat molnen och ofta får nordvästra Skåne mera nederbörd vid denna vädersituation. Totalt fick jag 37 mm i trädgården, varav hälften nästan föll den tjugosjätte. Det är klart under det normala 70 mm. Minns ni förresten 2006? Då var det blött, 240 mm.

Annons
 

Det tyder på att det varit en bra badmånad?
– Temperaturen har legat stabilt mellan nitton  och tjugo grader i vattnet kring Ålabodarna. Högsta temperaturen uppmättes den tredje med 21 grader. Det ser ut att kunna bli varmt i sundet en bit in i september. Badgästerna har kunnat glädjas åt att maneterna lyst med sin frånvaro. Badmästare Bengt Abbe i Sundvik är nöjd med säsongen. Som sig bör tillhör  hustrun Birgitta och han själv de flitigaste badarna.  Den nya bryggan har varit dyr och hamnföreningen hoppas på att  gästerna öppnar börsen.

Hur ser det ut på åkrarna runt Glumslöv?
– Då det varit torrt, är inte bara korn och råg, utan även vetet i ladan. Givetvis hade bönderna önskat mer nederbörd i juli för tillväxten, men skörden ser ändå ut att bli hyggligt bra i Landskronatrakten . Någon liggsäd är det inte tal om. Kvar att skörda är majs och betor och inte minst betorna behöver mera regn för tillväxtens skull. Betskörden beräknas starta kring tionde september. Skörd av den läckra och allt mer populära sockermajsen kommer inte att ske förrän i mitten av september på grund av en kall juni. 

Det har annars varit mycket snack om ärtor i år…
– Ja, men av någon  anledning har det varit sparsamt med ärtfält i Landskronatrakten i år.

Bortsätt från att vattenmätaren är törstig, hur ser det ut i trädgården?
– Gäsmattorna är bruna av torkan och trädgården är i det närmaste mördarsnigelfri. Dock har det idag efter gårdagens skur börjat grönska. Glädjande nog är salladen  jättefin tack vare att vi vattnat den och vi fick kalasbönor och ångrar bara att vi gjort kardinalfelet att inte så i omgångar. ”Bonnaplommonen ”har som vanligt bjudit på fin skörd . Det är bara synd, att skörden är så snabbt över och att frukten håller sig så kort tid.  Jag har ännu inte börjat skörda den alltid rikligt bärande coxorangen. Uppåt landet har man haft stora problem med  frosten.
Björnbären drar då mera ut på skördetiden och vi har hunnit avnjuta de första bären.
När det gäller skörden av de aromatiska röda vinbären har vi haft god hjälp av koltrasten och duvan. För blomprakten står framför allt rosenskäran, som med sina brokiga färger i akvarell lyser upp trädgården. Den blommar lika rikligt varje år. Det enda fel den har är att den inte doftar  men vi kan inte begära allt.

Några märkliga iakttagelser från den gångna månaden?
– Från just Landskronatrakten kan jag notera, att det varit torrt.
Tendensen från juli har fortsatt att regnet antingen sökt sig öster eller väster om oss. Hallandskusten har fått betydligt mer regn än vi. Från Sverige i övrigt kan jag notera, att Pajala hade minus fem grader medan södra Sverig samtidigt , den tjugonde, hade trettiogradigt med Lund och Kristianstad i topp med trettiotvå grader. Däremot uppmättes den tjugosjunde en så låg temperatur som +0.4 i  kuststaden Kalmar.  Stark utstrålning  samt en svag kall frånlandsvind från  nordväst är trolig orsak.
Sydeuropa och Balkan har haft det mycket varmt med 46  grader och 44-45 grader i Grekland, Montenegro  och angränsande  länder.
Innan jag avslutar vill jag bjuda på lite historik. Jag minns den förste september 1939. Det var strålande sol och jag hade nästan  kommit hem från en av mina första skoldagar Då hör jag mamma skrika:”Es ist Krieg ” ( det är krig , andra världskriget började den dagen ).
Det andra minnet är från den tjugonionde 1943, då tyskarna började förfölja judarna i Danmark: Jag befann mig då med mina föräldrar nedanför Kärnan i Helsingborg, när luftvärnsbatterierna började skjuta. Antagligen hade  några  tyska plan  kommit för nära svenska kusten, kanske i sitt förföljande av judiska flyktingar.

Hur blir då september?
– September har alltmer börjat att förlänga sommaren. Så lär det också bli i år, även om det något växlingsrika vädret lär fortsätta de första 3-4 dagar men sedan ser det ut att bli en stabilisering  och jag tror på en bra första halva av månaden. Jag minns hur min gamle mormorsbror brukade ta semester på Bornholm i början av september, då  vädret var stabilt och Östersjön uppvärmd. Något samband mellan augusti och september har jag inte kunnat konstatera.  Det får dock gärna bli som 2006, då den relativt varma augustimånaden om 17.4 grader följdes av en september med 16.8 i snitt. Jag undanber mig däremot 1996 då den nästan rekordvarma augusti med en medeltemp. om 19.9 följdes av en rekordkall september med 9.9 grader som snitt. Vi behöver kompensation för juni och jag tror och hoppas, att vädrets makter är oss nådiga. En fin förlängning av sommaren önskar jag läsekretsen med sköna bad för dem som så önskar, avslutar Hans Lehrecke.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser