Annons

Blivande musikalartist flyttar till London

Klockan 13.00 imorgon fredag lyfter ett flyg från Köpenhamn med destination London. Med på planet sitter Kim Bergkvist. En dröm ska bli verklighet. Den 22-åriga dans- och sångtalangen från Landskrona ska börja studera på Royal Academy of Music i den engelska huvudstaden.
– Det är en dröm som går i uppfyllelse, säger hon och är en aning omtumlad.
– Det märkliga är att jag bara var reserv på högskolan för scen och musik i Göteborg. Såhär i efterhand kan jag konstatera att det var tur att jag inte kom in.
Det har dock krävts mycket för att komma dit hon är idag.
– Jag tränar ungefär femton timmar sång i veckan och lika mycket fysisk träning, typ dans och styrketräning.

Kim Bergkvist ska dela lägenhet med fyra av sina blivande klasskamrater i minst nio månader.
– Det blir mycket bagage. Jag tror det bli en ryggsäck och två stora väskor, säger hon och förklarar.
– Ta bara skorna. Jag har sju eller åtta olika dansskor och sedan får jag ju ta med två som jag har på mig när jag inte är i skolan. Sen är det ju alla kläder och annat som måste med, skrattar hon.
– Jag hoppas att någon följer med till Kastrup i alla fall.

Annons
 

De blivande rumskamraterna kommer från olika delar av världen. En är dock från Norrland. En massa snack om Sverige blir det dock inte enligt Landskronatösen.
– Det blir mycket snack om skolan och allt tal blir på engelska. Jag och kompisen från Norrland har infört ett system där man får en prick om man pratar svenska och när man har fått ett visst antal så måste man bjuda på restaurang.

Den unga blivande artisten har hållit på med underhållning sedan hon var ett barn. Redan som treåring tog hon sina första teaterkurser och hon var bara åtta när hon tog såväl gitarr- och piano- som sånglektioner. Dansen började hon dock inte med förrän hon var 15.
– Det gör att jag knappast kan bli någon klassisk dansare. Då måste man börja väldigt tidigt, framför allt om man ska satsa på balett. Därför hoppas jag på att kunna gör allt möjligt annat istället, som att vara med i musikaler till exempel. Jag har tillexempel varit med i Jesus Christ Superstar i Stockholm och det var mycket roligt.

Ordet musikal är i Europa starkt förknippat med just London.
– Det är efter New York världens största musikalstad och jag hoppas att jag kan få ett jobb där någon gång, säger hon och berättar om sina drömmar.
– Det är lite märkligt. Jag har alltid drömt om att få uppträda på West End i London. Nu känns det inte som en omöjlighet. Därför har nu drömmen bytts ut till Broadway. Men London är ju en bra start, säger Kim Bergkvist och skrattar.

Först och främst handlar det om att skapa kontakter.
– Allt inom branschen handlar om att ha kontakter, att visa upp sig för rätt person vid rätt tillfälle. Att studera på Royal Academy of Music är perfekt för de har ofta auditions för agenter och det är genom dessa man får jobb.
Att det är att ha tur att träffa rätt vill inte Kim Bergkvist säga.
– Inte direkt. Man skapar sig ett utgångsläge där man kan bli upptäckt. Att hålla på hemma i källaren tar en ingen stans hur duktig man än är. Det gäller att kämpa hårt och skriva mejl och brev, ringa och så vidare. Till slut dyker tillfällen upp och då kan man inte tala om att det är tur.

Innan skolan börjar hoppas dock Kim Bergkvist att få se en av sina förebilder in action.
– Peter Jöback gör sina sista uppträdanden i Phantom of the Opera i helgen och jag hoppas hinna dit på fredag efter att jag landat och släpat mitt bagage där jag ska bo, avslutar Kim Bergkvist.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser