Annons

Idrottsmuseet tar form

En stads själ återspeglas ofta i dess idrottsliv. I Landskrona planeras nu ett idrottsmuseum på Plantan vid Karlslund som ska visa hur idrotten har utvecklats och vad den betytt och fortfarande betyder för staden. Målet är att slå upp portarna under hösten.

Nästa år firar Landskrona 600 år. Därför vill spindeln i nätet bakom det blivande idrottsmuseet, Jonny Karlsson på Cityidrotten, öppna redan innan jul.
– Det blir så mycket nästa år och då riskerar vårt projekt att hamna i skymundan, säger han och visar Landskrona Direkt runt i de ljusa lokalerna på Plantan.

Annons
 

På väggarna hänger allt från historiska flygbilder över Idrottsplatsen till medaljer, bilder tröjor, diskusar, vimplar, bambustavar, listan kan göras hur lång som helst och det är såväl föreningar som privatpersoner som har skänkt eller lånat ut föremålen.
Vi tar tacksamt emot föremål som kan tänkas ha intresse. Igår kom till exempel Hjördis Nordin hit och lämnade ett diplom som hon fått då hon tog OS-guld i gruppgymnastik med handredskap i Helsingfors 1952. Det var kul. Hon hade även med sig en video med en svartvit filmsnutt utan ljud från evenemanget.

Idén om ett idrottsmuseum fick Jonny Karlsson då han hittat föremål lite överallt. Samtidigt fanns det tomma ytor på Plantan där han leder Cityidrotten ifrån.
– Jag började samla ihop prylar och sedan har det ena gett det andra. Nu har vi hur mycket prylar som helst och kommer att fylla huset från källare till ovanvåning. Bland annat så kommer vi i källaren att ha fokus på stadens fotbollslag, säger han samtidigt som har pekar på ett par undantag.
– Vi har fått jättemycket saker som hänger ihop med familjen Farnerud. Pappa Hans har ett skåp som står vid en väg som i sin tur är fylld med tröjor och annat från sönerna Pontus och Alexander. Och på väggen rakt över har vi en speciell vägg med bara Sonny Johansson. Han har satt ett stort avtryck i idrottslivet i stan.

En profil som kommer att ha en egen hörna är Armand Krajnc som var boxningsvärldsmästare i mellanvikt hos WBO under åren 1999 och 2002.
– Vår förhoppning är att Armand kommer hit på invigningen senare i höst, säger Jonny Karlsson.

Förutom museiverksamhet planerar Jonny Karlsson att locka äldre idrottsintresserade och före detta utövare till Landskrona Idrottsmuseum.
– Det ska gå bra att komma hit och bara ta en fika och prata gamla minnen. Det hade varit kul om vi hade kunnat få lite aktivitet. Vi har även planer på att hålla en del föredrag med intressanta gäster. Bland annat har Claes Cronqvist och Stefan ”Gubben” Sandberg lovat att komma och prata om idrottshistoria.

Arbetet med att färdigställa museet är inne i slutfasen men allt tar längre tid än man tror.
– Vi vill i alla fall kunna slå upp portarna innan jul. Här kommer sedan att vara öppet en kväll i veckan. Här är dock folk i huset även under dagarna och då kommer man också att kunna besöka oss.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser