Annons

Kaklet släpper på Läktarbadet

I förra veckan upptäcktes ett kakelsläpp i botten på 25-metersbassängen på Läktarbadet.
– Vi brukar upptäcka detta under sommaruppehållet när vi besiktigar inomhusbassängerna. Nu uppstod ett ”skott” i samband med fyllningen av bassängen inför premiären, säger Tom Sörensson, verksamhetsutvecklare på fritidsförvaltningen.
Det händer lite då och då när kakelplattans vidhäftning till fixen har mattats ut över tid och av vatten- och tryckförhållande.

Nyligen tvingades Rönnebadet i Ängelholm att stänga på grund av säkerhetsskäl. Det 45 år gamla badet hade tjänat ut. Kakelplattorna släppte från bassängbotten och även betongen under var skadad och rasrisken var påtaglig. Frågan är om man kan utesluta att det är något liknande som sker här i Landskrona?
– Det hoppas och tror jag verkligen. Läktarbadet mår med tanke på sin ålder rätt så bra, anser Tom Sörensson och förklarar att det tas regelbundna prover på betongen.
– I våras gjordes även en grundlig översyn av innertaket.

Annons
 

Nästa år firar Läktarbadet 40 år och planer finns att det då på ett bättre sätt än idag ska integreras med Karlslundsbadet.
– Det är bland annat omklädningsrummen som ska ses över. Redan nu har vi i de båda baden installerat UV-ljus som hjälper till att rena vattnet från bakterier. Det gör även att klimatet i baden upplevs som betydligt behagligare då vi även minskar klorlukten.

För tillfället är bassängen tömd och det skadade området har torkats med värmekanon över helgen.
– Igår kollades så kallade ”bommar” runt det skadade området, som nu avgränsats till cirka 10 kvadratmeter. Idag börjar man sätta nytt kakel och därefter sker fogning under morgondagen.
Därefter skall fix och fog bränna färdigt, och man räknar med att fylla upp bassängen igen över helgen.
– Fyller vi för snabbt ökar risken för nya släpp, därför beräknar vi minst tre dygn för detta. Om allt går som det ska, räknar vi med att bassängen öppnar igen nästa tisdag, hoppas Tom Sörensson.

Landskrona Simsällskap som skulle påbörjat inomhussäsongen i veckan får köra på ett tag till på Citadellbadet och föreningens simskoleverksamhet får under tiden flyttas in i Karlslundsbadet.
– Det medför en liten kostnad för vår del men den får vi ta, säger Tom Sörensson och menar att skolornas simundervisning, som också har startat denna veckan, fungerar skapligt i Läktarbadets undervisningsbassäng och i Karlslundsbadet.

Allmänheten berörs inte av stängningen på Läktarbadet och kostnaden inklusive allt, beräknas till cirka 75 000 kr i dagsläget.


Arbetet med att laga det skadade området pågår i skrivande stund. Badet beräknas kunna öppna kommande tisdag.
– Då ska det vara lugnt att gå och bada, säger Tom Sörensson.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser