Annons

Haldex firar 70 miljoner bromshävarmar

Haldex automatiska bromshävarm för kommersiella fordon har nu producerats över 70 miljoner exemplar, meddelar företaget i ett pressmedelande på fredagen. Idag erbjuds ett brett utbud med olika tekniska varianter av bromshävarmen. Haldex andel av världsmarknaden för automatiska bromshävarmar är cirka 60 procent.

Den automatiska bromshävarmen utgör en av grundstenarna i Haldex globala verksamhet och nu har över 70 miljoner enheter producerats. För över fyra decennier sedan inledde Haldex serietillverkningen och idag har företaget en 60 procentig andel av världsmarknaden. Idag har Haldex ett brett utbud av tekniska varianter av den automatiska bromshävarmen som är konstruerade för att hantera miljontals inbromsningar. Företagets bromshävarm kan anpassas till praktiskt taget alla kunders installationsbehov och levereras till kommersiella fordon såsom lastbilar, bussar och släpvagnar.

Annons
 

– Framgången för den automatiska bromshävarmen har genom åren bevisat hur viktig Haldex teknik är för den globala säkerheten på vägarna. Haldex bedriver kontinuerlig forskning och utveckling inom bromsteknik för att vara bäst positionerad för att förutse och möta kundernas behov även i framtiden, säger Bo Annvik, VD och koncernchef för Haldex.

Automatiska bromshävarmar är baserade på spelrumsprincipen, som är den ledande, och bygger på en nästan 100 år gammal genombrottsuppfinning. År 1913 erhöll den svenska järnvägsingenjören Axel Diurson ett ​​patent på en ”anordning för automatisk justering av bromsar”, som byggde på spelrumsprincipen. Detta genombrott var början till slutet för manuell justering av järnvägsbromsar, en arbetskrävande uppgift som utfördes av tågpersonal. Det var inte förrän i slutet av 1960-talet som den Automatiska Bromshävarmen introducerades på vägfordon. Den automatiska bromshärvarmen har genererat tusentals arbetstillfällen under flera decennier och idag tillverkas produkten i Sverige, USA, Brasilien, Indien och Kina.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser