Annons

Borstahusens BK firar 90 år

I veckan skrev vi att Viarps kör & ridklubb i helgen firar sitt 40-års jubileum.
Det dubbla och lite till, för att vara exakt 90-år, firar Borstahusens BK på ett abonnerat Pumphuset på lördag kväll.
–  Vi blir runt hundra personer som firar klubben då, säger Mikael Sandholm, BBK:are sedan barnsben och numera allt-i-allo och assisterande tränare till Anders Friberg och Magnus Kjellsson i a-laget.
– Alla är självfallet hjärtligt välkomna ut på Ulkavallen under dagen då det under förmiddagen bjuds på sammandrag med knattefotboll, lotteri och förmatch till dagens huvudmatch som börjar klockan 14 då A-laget tar emot Klippan.

Det var fredagen den 20 januari 1922 som det hela började. Några starka pågar i fiskeläget beslutade att bilda brottarklubben Atleten. Vid tidpunkten hade även en fotbollsplan skapats av några företagsamma ynglingar kring Alfreds badhus. Man hade själva röjt marken, sått gräs, byggt trämål och tillverkat nät. Dessa bildade en fotbollsklubb, Borstahusens BK.
Det var dock inte förrän 1947 som frågan kom upp om det inte var dags för en sammanslagning av de bägge klubbarna. Idrottsklubben Atleten hade bildats men blott sex år senare avvecklades brottningsverksamheten. Nu var det bara fotboll som gällde och klubben avancerade i seriesystemet.  1969 var det dags för namnbyte. Borstahusens BK antogs igen – det gällde att visa var man kom ifrån.  Samma år spelade representationslaget i division 2 där även storlagen Landskrona BoIS och Helsingborgs IF huserade.
Man kan säga att vi nu åter spänner bågen och  har siktet inställt på division 3. Förhoppningsvis redan till nästa säsong, säger Mikael Sandholm som själv har en drös trevliga minnen från sin aktiva period. Ett sådant är från 1981, en milstolpe i föreningens historia. Då återvände klubben till Ulkavallen och samma år arrangerades också för första gången ”Nightcap”
– Jag minns att BoIS vann gruppspelet men allt skulle avgöras i en final. BoIS hade Ronny Sörensson i mål och jag vill minnas att jag gjorde ett mål på honom i vår 3-2 seger, säger Mikael Sandholm med ett brett leende på läpparna.
– Vi var i final Nightcap under de två första åren men sen har det varit magrare utdelning på den fronten.
Stämningen i klubben är på topp inför 90-årskalaset.
– Det är viktigt i en förening av vår kaliber att man bygger på hjärta och klubbkänsla även om vi nu siktar uppåt i seriesammanhang. Det är A och O att man trivs och har roligt i föreningen, poängterar Mikael Sandholm som nu även med spänning ser fram emot den utveckling staden står för i klubbens absoluta närområde.
– Jag hoppas att vi nu kan utveckla vår ungdomsavdelning. Det är inte meningen att barn- och ungdomar i Borstahusen ska behöva cykla till Exan eller IP. Det behövs en bra och stabil andraklubb i Landskrona och jag är övertygad om att BBK i framtiden kan axla den manteln, avslutar Mikael Sandholm.

Annons
Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser