Annons

Landskrona bland landets 25 förmögnaste kommuner

Landskrona brukar inte kunna stoltsera med topplaceringar när gäller diverse jämförelser med landets övriga 289 kommuner. Den gångna veckan presenterade Dagens Samhälle (tidningen för beslutsfattarna på den offentliga marknaden) dock en rankinglista som man får förmoda gläder kommunledningen. Det var den över landets rikaste respektive fattigaste kommuner. Landskrona intar plats 25 bland landets förmögnaste, med ett eget kapital på 2 199 188 592 kronor.
– Hade man sett till soliditeten hade vi hamnat på tionde plats, säger Per-Mikael Svensson, ekonomichef i Landskrona stad.

Trots utjämningssystemet finns det idag milsvida skillnader mellan landets kommuner trots att man måste uppfylla samma förpliktelser gentemot sina medborgare.
– Undersökningen i sig säger inget om invånarnas status. Utan är frukten av beslut som togs för låt säga 20-30 år sedan, förklarar Per-Mikael Svensson.

Annons
 

En stark ekonomi ger möjligheter till expansion, svag ger krav på nedrustning konstaterar tidningen och låter Mats Kinnwall, chefekonom på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) komma till tals.
– Det kan bli negativa spiraler, så är det. Men vi har inga lösningar, det är ju utjämningssystemet man hoppas ska ge drägliga förutsättningar i hela landet, säger han.
– Vår goda ekonomi lägger naturligtvis en stabil grund. Sen ska man ha klart för sig att det rör sig om pengar som inte får användas i den löpande driften, poängterar ekonomichefen.

Grunden för Landskronas goda ekonomi ligger i en försäljning av Sydkraftsaktier 2003.
– Efter att vi under en 3-4-årsperiod nu gjort ganska hårda investeringar finns cirka 800 miljoner kronor kvar på ”banken”. Det kan tyckas att ”miljarden” vi hade har naggats i kanten men då ska man också veta att vi betalt alla våra investeringar själva. Andra kommuner brukar behöva ta lån vid liknande satsningar, säger Per-Mikael Svensson och förenklat kan man säga att Landskrona stad inte står i skuld, det vill säga inte har några lån på banken.

Föga oväntat är Stockholm rikast i landet. Sett till eget kapital per invånare är pluset på 103990 kronor per invånare vilket kan jämföras med Landskronas 52708 kronor. Laxå som ligger i botten har ett minus på 1982 kronor per invånare även när man räknar in allt kommunen äger i form av skolor, bostäder, vägar och bolag etcetera.

Dagens Samhälle har hämtat uppgifterna från SCB

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser