Annons

Kameraövervakning följd av bilbränder

Glassplitter täcker marken. Doften av bränt plast och gummi hänger i luften. Kommunalarbetare Villy Vohnsen städar upp efter förödelsen kring tre utbrända bilar på Saluhallstorgets parkeringsplats.
– Ett minst sagt onödigt arbete, suckar han.

En man som är ute med sin hund på en morgonpromenad kommer fram, rycker på axlarna och ställer sig frågan.
– Vad gör polisen? Är det bara i TV-serier som de hyr in sig i övergivna lokaler och spanar, säger han och blickar bort mot ÖV-huset.
– Hade dom suttit där i natt så hade dom kunnat plocka in en hel del av buset.
Från polisen svarar man att man med all sannolikhet kommer att kameraövervaka Saluhallstorget och dess omgivning.

Annons
 

Klockan var strax efter tre på natten när larm om bilbrand kom till räddningstjänsten. Väl på plats konstaterade de att tre bilar stod i ljusan låga. Samtidigt som släckningsarbetet pågick kom ett nytt larm om ytterligare en bilbrand, denna gång på Dammhagsgatan.

Nattens händelser är långt ifrån någon engångshändelse. Den senaste tiden har det varit oroligt i området och ett flertal bilar satts i brand. Vid ett tillfälle utsattes även räddningstjänsten för stenkastning i samband med släckningsarbete. Händelserna leder nu till att bevakningen av området ökar.
– Den akuta situationen gör att vi kommer att låta väktare bevaka området oftare och polisen kommer också att patrullera mer frekvent. Det är en naturlig följd efter det som hänt, säger Mats Persson, kommunens säkerhetschef.

Polisen har befogenhet att tillfälligt kameraövervaka utsatta områden och detta är något som med all säkerhet blir verklighet i dagarna.
– Vi har skickat upp underlag för kameraövervakning av platsen till de ansvariga i Helsingborg. Svar från dom lär komma idag eller imorgon och sedan tar det bara några timmar innan området är under övervakning. Jag ser ingen anledning till att vi skulle få ett nej, säger Jörgen Petersson, stationschef för polisen i Landskrona.

Exakt vilka områden som kommer att kameraövervakas vill inte polisen avslöja. Klart är dock att den kommer att pågå minst en månad.
– Vi får övervaka max en månad. Sedan måste Länsstyrelsen ge tillstånd om det ska fortsätta. Vi hoppas att alla våra ansträngningar ska ge resultat så att folk kan ha sina bilar på parkeringen och att det lugnar sig i området, avslutar Jörgen Petersson.

Uppdatarat – Klartecken för kameror!

Strax efter klockan 14 på onsdagseftermiddagen meddelar polisen och Landskrona stad i ett gemensamt pressmeddelande att polisen i Landskrona inför tillfälligt kameraövervakning av området kring Saluhallstorget. Målet är att hindra fortsatta våldsamheter och skadegörelse. Ett beslut som välkomnas av Landskrona stad.
– Polisen prioriterar situationen i Landskrona. Därför sätter vi upp tillfälliga kameror i det utsatta området kring Saluhallen. Vi måste få ett omedelbart stopp på skadegörelsen, säger Anneli Manelli, närpolischef i Landskrona. 
– De kriminella handlingar som har ägt rum är helt oacceptabla. De som kastar sten på brandmän eller bränner upp andra människors bilar begår brott och förstör vår stad. Samhället måste markera kraftfullt mot detta, säger kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (FP) som även kommer lovar att staden omgående ska se över möjligheterna att utöka uppdraget för stadens vakter till att även omfatta området kring Saluhallstorget.


Med stor sannolikhet kommer nu kameraövervakning att införas i området runt Dammhagsskolan.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser