Annons

Premiärturen närmar sig

På varvet i Hvide Sande ungefär mitt på Jyllands västkust fejas, målas och finputsas det intensivt, in i det sista innan det är dags att leverera M/S Uraniborg till Landskrona.
– Leveransdatum till rederiet är ännu inte bestämt, säger Leif Thorsell (M), ordförande i styrelsen för Rederi AB Ventrafiken, nyss hemkommen från ett besök på varvet.
– Under två dagar har jag och bolagets VD Magnus Anderson besökt varvet och studerat vårt nya skepp. Vi kommer att åka dit igen nästa vecka då ett byggmöte ska hållas och innan dess vet vi alltså inte när hon kan ankomma Landskrona.

En sak är dock säker. Det blir ett fantastisk fint fartyg. Man har verkligen tänkt till i allt från konstruktion till design.

Annons
 

M/S Uraniborg är av en så kallad double-ender typ och behöver därför inte vända i hamnarna, vilket sparar tid. En propeller som kan vridas 360 grader finns i skeppets för respektive akter.
– I övrigt är hon väl utrustad med den senaste tekniken inom säkerhet och miljö. Bland annat är det två kraftfulla motorer dieseldrivna och miljöklassade.

Skeppet kommer vid en dopceremoni senare i höst att officiellt få sitt namn, M/S Uraniborg. Namnet kom efter att rederiet arrangerat en namntävling och styrelsen föll för förslaget. Uraniborg är en gammal stavning av Tycho Brahes kombinerade slott och observatorium på Ven.

M/S Uraniborg kommer att ha en stor salong med gott om sittplatser samt en fin utsikt ut över Öresund. Här finns även en större kiosk och cafeteria där utbudet bland annat kommer att inkludera danska smörrebröd och öl.

Fartygets längd uppgår till 49,95 meter och bredden är 12 meter. Djupgåendet kommer att ligga på 2,85 meter och antalet passagerare är beräknat till 394 personer.
– På bildäck kan man sedan ta två långtradare i mitten och sju personbilar i den ena av de tre filerna. Den tredje kommer att reserveras åt cyklar, rederiets transportkärror, etcetera, avslutar Leif Thorsell.


Kommandobryggan har en central placering på skeppet.


Leif Thorsell har skepparexamen men om det räcker till för att styra fartyget på öppet vatten vill vi låta vara osagt.


Bogvisir i för och akter.


Det finns fortfarande lite finlir kvar att göra på M/S Uraniborg. Bland annat ska Ventrafikens nya logotyp målas.


Utöver en mässen finns fyra personalhytter ombord.


Siluetten av Ven finns lite varstans på fartyget…


… exempelvis i korkmattan i kafeterian.


Smörrebrödskylen är på plats och nu väntar man bara på att Carlsbergskylen ska installeras.


Tekniken ombord är den senaste.


Nu väntar vi bara på att M/S Uraniborg ska göra sin premiärtur mellan Landskrona och Bäckviken.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser