Annons

Trädgårdstrend: Inne flytta ut

Inredningstrenden har nått trädgårdarna. Nu är det mer än växter som ska njutas.  Så kan man måhända tolka rösterna när det på söndagen var dags att summera årets trädgårdsgille och korandet av Flottaste Flotten.
 – Totalt lades 2 586 röster på flottarna. Det är nytt rekord, sa Emeli Zeilon, samordnare för trädgårdsgillet när det var dags för prisutdelning.
Besökrekord har det alldeles säkert också varit för gillet. Aldrig tidigare har så många trädgårdsintresserade synts runt konsthallen.
Vinnande flotte hade skapats av Mia Eskilsson och Kristian Nylander från Gröna Gården, vilka för övrigt också tog hem priset ifjol.
– Vi lyckades ladda om till i år, sa en glädjestrålande Mia Eskilsson som designat den runda flotten Paus som bland gyllenröllika, solhatt, tofsäxing, prynadshirs och blåtåtel även fått till ett mysigt spa med  dusch, vilobänk och en liten badtunna.

Även tvåan gick på trädgårdstrenden eller som Ad Libitum Trädgårdsdesign och Råga Hörstads plantskola uttryckte det ”att inne flyttar ut”. Bland vinplantor, lavendel, bärbuskar, fruktträd och kryddväxter hade man placerat ett sommarkök.

Annons
 

Under Landskrona Trädgårdsgille var det högtidligt värre när utdelningen av Kungliga patriotiska Sällskapets medalj för förtjänster om trädgårdsodling skedde på lördagen. Svensk trädgård hade utsett trädgårdsjournalisten och författaren Gunnel Carlson till mottagare, för att hon genom årtionden med tv-program, artiklar, böcker och föredrag förmedlat sin passion för trädgård till svenska folket. Prov på sitt stora engagemang bjöd hon också på vid de gröna samtalen som ingick som en programpunkt i gillet.
Det var en påtagligt nervös Gunnel Carlson som fick motta medaljen.
– Jag brukar aldrig vara nervös. Men faktiskt så har även min far fått just denna medaljen och idag känns det riktigt skakigt, medgav hon i samband med ceremonin.

Därefter följde ytterligare en prisutdelning. Denna gång var det  tävlingen ”Bästa Buketten” som avgjordes. Årets bästa bukett heter Sensommardröm och var skapad av Eva Larsson.


Anette Nilsson och Gunnel Carlson i ett grönt samtal. Foto: Lennart Halldin.


Christin Nielsen som håller i den stora koloniutställningen som ska vara på Citadellet kommande år hade fått äran att invigningstala vid trädgårdsgillet.
Foto: Lennart Halldin.


Gunnel Carlson strax efter att hon fått motta Kungliga patriotiska Sällskapets medalj för förtjänster om trädgårdsodling. Foto: Lennart Halldin.


Många besökare passade även på att gå en sväng om kolonimuseet.


Kulturpedagog Birgitta Liljekvist hjälpte alla som ville måla med ”växtfärg”.


Emeli Zeilon och Annelie Oxenstierna från kulturförvaltningen gratulerade vinnarna av årets flottaste flotte, Mia Eskilsson och Kristian Nylander.


Den vinnande flotten.


Sommarkök kom på andra plats…


… och trea blev Skumpa och Spalje med sin 1 Rum & skafferi.


Festen avslutades sedan på bästa sätt med dans till Apolonia.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser