Annons

Flottar populärast i Trädgårdsgille

De som flanerar i den lummiga allén längst med vallgraven kan inte undvika att det är trädgårdsgille på gång. Det är de traditionella trädgårdsflottarna som byggs under dagarna och transporteras till sin plats i höjd med konsthallen.
– Det blir hela tolv flottar i år och det är oerhört glädjande. Förra året var det bara sju stycken, säger Emeli Zeilon på fritids- och kulturförvaltningen.
– Nytt för i år är att den flotte som röstas fram som den finaste av Landskronaborna kommer att ställas ut i en damm på Sofiero Slott nästa helg och då kommer den att utgöra en reklampelare för vårt jubileumsår som firas nästa år. Samtidigt som kommunen fyller 600 år så firar Trädgårdsgillet tioårsjubileum.

Trädgårdsgillet är dock mycket mer än blomsterflottar. Efter fredagens invigning med bland annat picknickkonsert och tal av Christin Nielsen, en av initiativtagarna till Trädgårdsgillet, så avlöser aktiviteterna varandra under lördagen och söndagen.
– Det blir trädgårdsmarknad, gröna samtal, fler picknickkonserter, bukett-tävling och kreativa verkstäder, säger Anneli Oxenstierna från Landskrona museum.
– Jag kommer bland annat att visa hur man tillverkar sin egen akvarellfärg med produkter från naturen och meningen är att vi ska ställa upp stafflin så att man kan måla.

Annons
 

Lördagen inleds med trädgårdsmarknad som sträcker sig från konsthallen upp mot Citadellvägen och dagen fortsätter med gröna samtal med Gunnel Carlson med gäster. Bland annat gästas hon av Tonie Lewenhaupt som kommer att berätta om hur det är att ha en vild trädgård.

På söndagen fylls parken vid Konsthallen med trädgårdskonsultationer med olika inriktningar, dansföreställning i det gröna, verkstäder och lekplats med miljötema.
Något skördegille blir det dock inte i år.
– Vi brukar ha det i samarbete med Restaurangskolan Selma men så blir det inte i år. I stället har vi bjudit hit stjärnkocken Daniel Berlin som, med hjälp av två kokplattor och ett par skärbrädor, kommer att visa vad man kan göra med det som växer i kolonin. Detta kommer att äga rum vid Rothoffska kolonin på Citadellvägen där vi kommer att skörda potatis, ärtor, bönor och andra växter med gamla traditioner, säger Emeli Zeilon.

Klockan 15.00 på söndagen blir det konsert av Apolonia vid konsthallen och direkt efter konserten avslutas trädgårdsgillen med att vinnaren av flottaste flotten koras.

Läs även:

  • Kasta inte sten i växthus – en dansföreställning
  • Musik på Trädgårdsgillet
  • Här hittar du hela programmet (pdf)


Anneli Oxenstierna visar hur man gör sin egen akvarellfärg.


Det är många som stannar upp och njuter av blomsterflottarna som håller på att färdigställas inför helgens trädgårdsgille.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser