Annons

Ostadig julimånad med lite nederbörd

Juli är känd för att vara en ostadig månad och så blev den även i år. Närmare hälften  av dygnen skvätte det men det rörde sig inte om några stora mängder.
– Fruntimmersveckan sviktade och bjöd inte på några tårar. Månadens nederbörd  uppgick till   37.2 mot  normalt kring 60 millimeter, säger Hans Lehrecke som håller koll på vädret från sin privata väderstation i Glumslöv.

Juli har karakteriserats av skurar och de tar olika. Helsingborg har fått klart mer nederbörd än Glumslöv. Det blev alltså märkligt nog klart mindre nederbörd än normalt, vilket man inte vill tro men det har kommit i  småportioner under 12 dygn. Månadens nederbörd står sig slätt mot 2007 som bjöd på hela 235 millimeter, medan vi 2010 endast fick 16,5 millimeter. 1994 kom det blott 0.25 millimeter.
– De som  klagar på julivärmen är ute i ogjort väder! Månaden har varit något varmare än normalt, 17.6 medan medeltemperaturen ligger på 16.9. Som jämförelse hade vi 20,1 grader 2010, medan  2006 bjöd på hela 21.

Annons
 

Noterbar är tiden tionde till tjugoandra då dagstemperaturen pendlade mellan 18 och 21 och nätterna var ljumma med temperaturer mellan 12,5 och 14 grader. Varmaste dagen blev den tjugofemte med 28.2 medan den lägsta uppmättes den sextonde med 11.6.
– Månaden karakteriseras av en varm inledning och avslutning med undantag av de tre sista dagarna, konstaterar Hans Lehrecke.

Hur förhåller det sig med våra kära havsbad?
– Precis som i fjor höll sig naturen stadigt kring 19-20 grader med toppnotering den tjugosjätte med 21 grader. Den nya bryggan i Sundvik fungerar perfekt liksom kollegan i Ålabodarna.  Dock borde man bredda gångstigen ned till trappan i Ålabodarna, om man vill undvika olyckstillbud, tycker den badglada Lehrecke.

Hur är läget då för lantbrukarna?
– Tröskning av rapsen har börjat och skörden bör bli ganska  ska om det blir uppehållsväder.  Kornet  är fortfarande något grönt. Med maltkornet har man haft problem på annat håll till förfång för öldrickarna. För övriga grödor som  majs, vete, betor ser det  dock bra ut  med undantag  av att rågen lagt sig åt Helsingborghållet, informerar väderoraklet.  I
– I Glumslövstrtakten önskar man  lite nederbörd till under de närmaste dagarna medan man åt Tågarpshållet vill ha ”torrevär”.

Och för trädgårdsodlaren?
– Salladen har mått väl av regnet. Bönorna börjar nu mogna medan tomaterna är sena. De små blomsterängarna med bland annat rosenskäran är jättefina, säger Hans Lehrecke och berättar om bären.
– Jordgubbssäsongen blev hygglig liksom hallonen. Vinbären delar vi med koltrast och duvor. Och på tal om fåglar så har koltrasten sjungit ovanligt fint och dess klockrena sång har underlättat arbetet i trädgården. Tyvärr sjunger den på sista versen för säsongen. Den har orkat månaden ut. Den är alltid punktlig med att sluta och nu får vi hålla till godo med deras varningsrop.

Några märkligheter att minnas från den gångna månaden?
– För tredje året i rad har östra Götaland och inte minst Astrid Lindgrens hembygd drabbats av stora regnmängder. Det har även regnat ovanligt mycket i östra Götaland och Stockholmstrakten och tendensen har fortsatt från juni. Märkligt var också  soltimmarna i vecka 29. Visby låg näst högst i Sverige medan Öland låg i botten, ett resultat av de oberäkneliga polackerna. Den tionde hade Najmaka i Lappland minus tre grader. Tiden 10-12 var Haparanda varmast i Sverige med 23-24 grader.

Hur blir då augusti?
– Den något ostadiga avslutningen på månaden lär fortsätta in i augusti. Det ser dock ut att bli lite varmare. Sedan tror jag på en ganska bra augusti längre fram. En hygglig juli brukar inte följas av en dålig augusti men vi får precis som i fjor se till att styra” polackerna” längre österut. Jag önskar en fin augusti. Kräftskivorna och månen hjälper till att lysa upp de lite mörkare nätterna, avslutar Landskrona Direkts egen väderrapportör Hans Lehrecke.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser