Annons

Vardagliga ting i Pumphusets konsthall

Hattar, skor och andra vardagliga ting finns att skåda på Pumphusets konsthall från och med imorgon. Det är Borstahusens Konstförening som engagerat konstnären Lennart Aschenbrenner som ställer tavlor, keramik och mattor hela sommaren.

Lennart Aschenbrenner föddes i Perstorp 1943 och han är en internationellt uppmärksammad konstnär verksam i Frankrike och i Sverige. Han har bland annat studerat vid Konsthögskolan i Stockholm och har sedan 1960-talet haft separatutställningar på gallerier och konsthallar runt om i Europa och på lördag är det vernissage för en utställning med hans konst i Pumphusets Konsthall.
– Det är faktiskt andra gången jag ställer ut i Landskrona. Den första gången var 2004 då jag bland annat hade keramiska skulpturer som jag även har med här på pumphuset, säger konstnären.

Annons
 

Aschenbrenners måleri innehåller ofta avbildade detaljer, nära och enkla ting som finns i vår omedelbara närhet. Det kan röra sig om de mest triviala saker, verktyg, fynd av grenar, fläckar, försändelser, meddelanden och allehanda ”krafs” men också antydda parklandskap.
På väggarna i pumphuset syns mest verk som föreställer skor, hattar, och läppstift.
– Jag gillar att måla vardagliga ting, sådant som man inte tänker på så mycket. Det är faktiskt mina egna skor jag målat, säger han och skrattar.
Vid entrén hänger tavlor med avbildade målarverktyg.
– Min pappa var målare och jag ville visa upp lite av hans verktyg. Jag gillar allt typ av målning och doften av terpentin är speciell.

Under sommarhalvåret bor Lennart Aschenbrenner i Värmland medan vintrarna tillbringas i Nice. Han tycker dock om att ställa ut i Skåne.
– Jag är född i Perstorp och jag tycker att det är en speciell känsla att komma till Skåne. Det är här jag känner mig hemma.

Lennart Aschenbrenners utställning har vernissage imorgon, lördag med invigning klockan 13.00 och han kommer själv att vara på plats. Utställningen pryder väggarna i den vackra utställningshallen till och med den 23 september.


Lennart Aschenbrenner målar sådant som man kanske inte tänker på eftersom objekten är så vardagliga.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser