Annons

Tumba hela sommaren på golfmuseet

2004 utsågs Sven Tumba av magasinet Svensk Golf till den enskilt viktigaste och mest betydelsefulla personen för sporten i landet. I höstas gick idrottslegenden ur tiden och tidigt i våras presenterades en hyllningsutställning på Svenska Golfmuseet i Borstahusen. Tanken var att utställningen skulle plockas ner efter midsommar men nu visas den fram till och med den siste september. – De kommande sex veckorna är det som flest greenfeespelare som besöker Landskrona och vi vet att gästerna är lite bättre på att titta in i museet. Medlemmarna i Landskrona GK tar oss kanske lite för givet, säger Hasse Bergdahl, intendent på Svenska Golfmuseet, vilket drivs med medel från Svenska Golfförbundet. – Tanken är att vi framöver ska göra fler temautställningar just för att också locka den lokala publiken över tröskeln lite oftare. Nu kanske man tittade in för sex år sedan och sen har det inte blivit fler besök. Tumbautställningen som är väl värd ett besök av alla idrottsintresserade bjuder på många fina fotografier. Här finns också den imponerande SEO-pokalen och en mängd Tumba memorabilia som får snålvattnet att rinna till hos golfentusiaster. Vad sägs om Tumba-Line prylar, Algas Tumba-spel och inte minst fler tidningar. En av dessa är Svensk Golf #12 från 1994 som pryds av den då drygt 60-årige Sven Tumba, sminkad till japan och iförd en kampsportsdräkt med golfklubban i högsta hugg. – Ska jag berätta hur det gick till när Tumba ändrade svingteknik?, säger en på Österlen boende stockholmare på besök i museet. Mannen heter Raoul Hellgren, inbiten golfare, och på 70-talet ordförande i Upplands Budoförbund och då även judotränare.. – Jag stod och övade på rangen på Ullna och bredvid mig stod Sven Tumba. Vi kom att prata om kraftöverföring och att han skulle flytta sin ktaft från bröstkorgen till naveln. Tre månader senare kom detta numret av Svensk Golf ut, säger han och håller upp tidningen med ”Japan-Tumba”. I höst är det dags för en ny temautställning på stans mest anonyma museum. Svenska Golfmuseet som har fri entré ligger i anslutning till receptionen på Landskrona GK och har öppet måndag – torsdag 9-15.

Annons
Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser