Annons

Landskronaprofil hjälper svensk jazz på export

Att träffa musikern och levnadskonstnären Rickard Malmsten är ungefär som att träffa hans mamma Ingela eller pappa Kitte, man vet aldrig var samtalet börjar, slutar och vad som händer emellan. Rickard bor med sin hustru och sina två barn i Hongkong men varje sommar besöker han Landskrona. Vi träffade honom över en fika på Slottscaféet. – Jag åker hit för att utbilda mig varje sommar. Det måste jag. Min läromästare är min pappa, säger han och skrattar. För er som inte känner till Rickard så är han en erkänt duktig jazzmusiker med många strängar på sin bas om uttrycket tillåts. Han har spelat med världsnamn som Larry Coryell och svenska storheter som Ulf Wakenius. Han är jazzansvarig för skivbolaget Naxos och hjälper många svenska musiker med deras spelningar i Hongkong. – Det är roligt att kunna bidra, säger han. Enklast att lära känna honom är genom att läsa den profilintervju vi gjorde med Rickard 2009 eller den intervju som publicerades den 29 april ifjol. Det som han just nu brinner mest för är, vad han själv kallar \”Rickard Malmsten Vocal Project\”. – Ibland har publik och vänner frågat om jag inte kan spela något som är lite mer lättillgängligt och det har jag funderat på. Resultatet är att jag tagit fram ett stort antal sånger som är mina egna och som jag framför med olika bandkonstellationer men alltid under mitt namn, säger bassisten. – Min nya sångerska Sybil Thomas har varit med och turnerat med många av dom stora, bland annat Stevie Wonder, Pointed Sisters, George Duke med flera, säger Rickard och berättar mer om sångerskan. – Hennes Uncle är legenden Bobby Taylor som flyttade till Hongkong för några år sedan. Han är en Motownartist men också känd som den som upptäckte Jackson 5 och Michael Jackson. Vid sidan om det nya projektet blir det en hel del spelningar i Hongkong och Kina. Det är allt från små jazzklubbar till större konsertsalar som är forum. Och att han är ett aktat namn i regionen bevisas bland annat genom en artikel i det SAS-magasin som just nu sitter i flygplansstolarna på rutten Europa – Asien. – Artikeln är från en spelning med Christina Gustafsson, syster till Rigmor Gustafsson, och medmusikanterna är bland annat gitarristerna Erik Söderlind och Max Schultz. Det känns lite märkligt att sitta på planet och se när folk läser artikeln medan men själv ser på, säger han och skrattar. Svenska jazzmusiker har stort renommé i världen och Rickard Malmsten träffar på de flesta. – Då och då möter jag Jonas Hellborg i Los Angeles och för bara ett par veckor sedan träffade jag Nisse Landgren och Viktoria Tolstoy. Jag har även ett tangojazzprojekt på gång med Mario Parmisano som bland annat spelat med Al Di Meola och Paco de Lucia. Innan han åker tillbaka med familjen till Hongkong ska han tillbringa ett par dagar i Köpenhamn och dess jazzfestival som pågår just nu och som Rickard räknar som den bästa i världen, samt en månads tid i Estland där hans hustru kommer ifrån. – Det är där jag skriver mycket av min musik. Allt är alltså som vanligt med Rickard Malmsten. Projekten avlöser varandra och allt går som tåget. Han avslutar dock pratstunden med att bedyra betydelsen av sina nära och kära. – Familjen betyder allt. Jag skulle kunna jobba och spela mycket mer men min fru och mina barn är det viktigaste i hela världen. Så är det, avslutar bassisten.

Annons
Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser