Annons

Tomas upprepade EM-bravaden

Minns ni Tomas Nilsson, 58-åringen från Landskrona, som för två år sedan blev Europamästare i badminton för transplanterade? Nu har han gjort det igen. Den 12 juni 2009 bär Tomas Nilsson för evigt med sig. Då fick han två nya lungor inopererade. – Man lever bara två gånger, säger han med lika delar glädje som ödmjukhet. Nästan på dagen ett år efter operationen blev han Europamästare i badminton för hjärt- och lungtransplanterade när tävlingarna avgjordes i Växjö. I helgen försvarade han titeln i klassen Super Veteran i holländska Apeldoorn sedan han lyckats besegra fransmannen Christian Poirier med 21-10 i finalen. – Det är naturligtvis fantastiskt att jag lyckades försvara guldmedaljen. I EM spelar man bara ett-setare. Vi kan ju inte ta ut oss fullständigt, säger han och skrattar hjärtligt. – Fransmannen var för skön efter finalen när han pustande kom fram och sa ”It´s tö diffikölt för me”. Det knappt veckolånga mästerskapet European Heart and Lung Games satte onekligen sin prägel på Apeldoorn – ungefär fyra gånger större än Landskrona. – Vi hade en parad genom staden med alla deltagare, sammanlagt 500-600 personer. Den svenska delegationen var på 30 personer. Vi bjöds också på en mycket fin galamiddag. Det är kul att träffa alla igen. Vid ett sådant här sammanhang blir det sociala lika viktigt som själva tävlingarna, säger Tomas Nilsson som dock har en vinnarskalle utöver det vanliga. – Jag vann en av grundspelsmatcherna med 21-0. Deltar man så är det klar man vill vinna. Som vi tidigare skrivit föddes Tomas Nilsson med cystisk fibros. I och med transplantationen har fått livet åter och siktar ständigt in sig på nya mål. – Nu kanske jag rent av ska börja på gym. Träningen består annars av promenader och sporadiska badmintonmatcher. Målet nu är VM i Durban/Sydafrika nästa år. Jag börjar kunna spelarna här i Europa, säger han följt av ett nytt varmt leende. – Det hade varit spännande att mäta sina krafter med en någon vass njurtransplanterad asiat. På Livsviktigt.se kan du läsa om donationsfrågor. Här hittar du även länkar till donationsregistret.

Annons
Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser