Annons

Regnet gladde lantbrukarna

Enligt almanackan ska vi just nu befinna hos mitt i den svenska högsommaren och som vanligt runt ett månadsskifte avlägger Hans Lehrecke en rapport från sin privata väderstation i Glumslöv. – Efter fyra månader med nederbördsunderskott kom det för lantbrukarna efterlängtade regnet i juni, säger han och försöker se positivt på den hittills så klena sommaren. Det vackra vädret i slutet av maj fortsatte ett par dagar in i juni. Medeltemperaturen, 14.1 grader, hamnade klart under den normala, som är 15.4 under Hans Lehreckes dryga 30-åriga mätperiod. – Månadens ”värmebölja” inföll dagarna 18-22 och avslutningen blev också ganska varm. Månadens sista dag uppmätte jag den högsta temperaturen under med 23.7 grader. För den som vill minnas något positivt från månaden, så hade vi faktiskt nio dagar med över tjugo grader, säger väderexperten. – Det kalla året 1987 hade vi faktiskt inte en enda dag med tjugo grader. Nattemperaturen höll sig över tio grader med undantag av de första dagarna. – Den andre var kallast med sex grader, säger han efter att ha konsulterat sina anteckningar. Nederbörden fick en fin spridning över hela månaden men de största mängderna kom i slutet med den 24:e som blötast med 28.7 mm. – Vi fick totalt 107 mm, vilket är mer än en och en halv gånger den för månaden normala på cirka 60 mm och vi fick regn under 15 dygn. Månaden var åskfri fram till sista dygnet men åskan hör mera högsommaren till. Men då är väl dina kompisar, lantbrukarna glada just nu? – Det gynnsamma växtförhållandet under maj fortsatte in i juni och så har bönderna som sagt fått det efterlängtade regnet. Allt står bra men så småningom önskar man sig mer sol, då rapsskörd väntar i mitten av juli och kring nästa månadsskifte är det dags för kornet. – Jordgubbsodlarna önskar givetvis också mer sol till den rikliga fruktsättningen. Hur ser det ut i trädgården då? – Salladen har mått bra av regnet. Rosorna har inte mått väl av barfrosten i förening med hård vind i februari. Till saken hör att den milda avslutningen på 2011 satte igång växtprocessen för tidigt. Maigoldrosen är dock lika trogen varje år och tjuvstartade i slutet av maj. Namnet förpliktar. Den skänker både skönhet och väldoft med sina guldgula blommor. Vad har bad- och bryggmästare Abbe att rapportera från Sundvik? – Han kommer med det glada budskapet, att badbryggan efter många om och men blivit klar. Den nya har blivit klart bättre än den som blevBerits rov då man bland annat slipper trappan upp till vågbrytaren. Hamnföreningen är givetvis tacksam för alla bidrag från de som använder sig av den, då alla kostnader skett med privata medel. På grund av höftoperation och ingen brygga skedde premiärdoppet rekordsent, den 21:e för att vara noggräknad. Inte bra för en gammal vinterbadare. Termometern visade arton grader vid premiären. Samma temperatur var det på månadens sista dag och det verkar kanske märkligt med den höga temperaturen, men det beror på att havet magasinerar solskenstimmarna bättre än marken. Kan glädja semesterfirarna med att vattentemperaturen stigit till +19 den förste juli. Något att minnas från den gångna månaden? – Vädermässigt har juni varit något händelsefattig. Jag kan dock rapportera, att ekorrarna fått sällskap av igelkottar, vars parningslek vi har fotograferat. Noterbart är kylan i Lappland. Den 21:e snöade det i fjällen . Från någon station rapporterades det två minusgrader. Den 21:e låg snön kvar i skogen vid Storuman i Västerbotten. Speciellt för årets juni är att temperatur skillnaden mellan norra och södra Sverige varit större än normalt. Noterbart är vätan i sörmländska Valla. Där regnande det cirka 200 mm. Stockholmstrakten har överhuvudtaget fått mycket regn. .Junirekordet är från den kalla och regniga sommaren 1987. Klövsjö i Jämtland drabbades då med 278 mm. Man glömmer snabbt. Den 13:e juni 1983 var det vitt norr om Örkelljunga och midsommar 1949 var det noll grader i just Frostavallen. Hur blir då juli ? Första halvan lär bli en fortsättning av juni med ostadigt väder . Dock får vi ett par dagar med bra väder i början medan slutet domineras av ett lågtryck söderifrån. En mera långvarig stabilisering av vädret kan ske vid mitten av månaden, enligt vännerna på DMI. Normalt sett är juli varmare än juni och så lär det bli även i år. Känner bara till ett undantag, nämligen från 2007 ( 16.7-16.2 ) Det rekordkalla året 1987 var siffrorna 14,2-14,7 1994 var skillnaden extrem med 12,9-20,1. – Passa nu på att njuta av de passerande högtrycksryggarna och av allt naturen har att erbjuda. Dessutom har vi favören av att ha nära till sköna bad. Ha en fin sommar, avslutar Hans Lehrecke och vi önskar naturligtvis honom detsamma.

Annons
Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser