Annons

Landskrona klättrar i miljöranking

Den årliga sammanställningen av miljöbästa städer som tas fram av tidningen Miljöaktuellt visar att Landskrona har klättrat drygt hundra placeringar från bottenplatsen förra året till plats 157 i år. Miljönämndens ordförande Lilian Håkansson (MP) är dock inte helt nöjd trots att siffrorna var väntade.
– Vi hade inte förväntat oss mycket mer i år, är hennes spontana kommentar till mätningen.
Även miljöförvaltningschefen Högni Hansson är besviken.
– Det är en dålig placering som kan bero på mycket, säger han.
– Samtidigt får siffrorna oss att ytterligare öka vår ansträngningar i att få en bättre miljö.

Miljönämnden har satt upp som mål att vara landets miljöbästa kommun 2013, ett realistiskt mål enligt Lilian Håkansson.
– Klart att det är realistiskt att vi kan nå toppen men mycket jobb vill till. Vad vi behöver framför allt göra är att bygga miljöanpassat, typ passivhus, solfångare, solceller och så vidare, alltså inte ensidigt satsa på fjärrvärme, säger hon och menar att kommunägda Landskronahem har ett stort ansvar.
– Vid upprustning av kommunala bostadsområden måste det ske med energieffektivisering och Landskronahem måste miljöanpassa sin avfallshantering mer, till exempel vad gäller bioavfall. En annan del som gör att vi kommer att klättra till nästa år är att bilpoolen börjar fungerar och det kommer att bli bra.

Annons
 

Landskrona är en industristad och enligt Högni Hansson är utsläppen fortfarande en av stadens stora miljöproblem.
– Det har blivit mycket bättre men det är fortfarande så att utsläppsnivåerna är höga. En annan stor miljöbov är trafiken, men detta är inget som är unikt för just Landskrona.

Att Landskrona dras med utsläpp från industrin är dock inget som påverkar rankingen som Miljöaktuellt tagit fram.
– För att göra en någorlunda rättvis mätning för alla kommuner i landet så måste man utgå från sådant som alla har. Vad gäller industri så har en del många industrier, andra knappt några alls.
Att de som utses till Sveriges miljövänligaste stad behöver vara den renaste är dock något som stör Högni Hansson.
– Det är naturligtvis alltid bäst om man kan toppa en rankinglista, oavsett vilken. Inte minst för politikerna, men även för oss tjänstemän.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser