Annons

Budgetdemonstration mot ökade politikerarvorden

Stadens fullmäktigeledamöter möttes i morse av en liten men engagerad skara demonstranter när de skulle gå in på Rådhuset. Plakat med slagord av typen ”Sänk partistödet, höj soc.bidraget” och  ”Den som har mest när han dör, VINNER” fanns bland budskapen.
En motdemonstration svarade moderaten Marko Huttunen och höll upp ett A4-papper där han textat  ”POP ULI SM”.
– Det är lite som det står på en av skyltarna här. ”Kräv motprestation av borgmästaren”. Det är just det som är grejen. Han ska jobba mer och bör därför också få några kronor extra, ansåg Marko Huttunen.

Parollen för demonstrationen var ”Nu får det vara nog! Inga höjda politikerarvode, bara sänkta. De giriga ska inte ha mer”.  
Protesten föranledes av det önskemål på en 50-procentig ökning av arvodet som kommunfullmäktiges ordförande Lennart Söderberg (M) framfört med tanke på den ökade arbetsbördan som kommunfullmäktiges presidium kommer att få under jubileumsåret.

Annons
 

– Det är egentligen inte så allvarligt som när fullmäktige ifjol höjde partistödet så att SD blev insläppta i stadshuset, säger Cecilia Matsson, en av initiativtagarna till demonstrationen.
Att det inte finns någon höjning av arvodet till presidieledamöterna i de lagda budgetförslagen, lugnar inte demonstranterna.
– Det finns en risk att man smyger in detta bakvägen genom att låta jubileumskommittén fatta detta beslutet och då åsidosätts såväl insynen som de demokratiska spelreglerna, menar Cecilia Matsson.

Den tidigare fullmäktigeledamoten för Vänsterpartiet anser att det handlar om principer och ideologisk viljeinriktning. Hon hade gärna sett en skatthöjning för att komma till rätta med barnfattigdomen som råder i kommunen. Idag läggs alltmer av stadens skattekronor till vård och skola i  privat regi samtidigt som det sker en ökad utförsäljning av gemensam mark.
– Allt från Norra Borstahusen till privatiseringarna hänger ihop, menar hon och hoppas att politikerna i större utsträckning ska lyssna till landskronaborna.
Till kommande fullmäktigemöte kommer vi att ta med tomma pappark och pennor och låta landskronaborna själva få skriva sina slagord på plakaten, säger Cecilia Matsson och utlovar att ”folkets röst” ska låta sig göra hörd utanför Rådhuset även i framtiden.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser