Annons

Visioner om stadens ljus

Studenter från ljusdesignerutbildningen vid Jönköpings högskola har i ett examensarbete sett över belysningen i Landskronas offentliga miljöer.

De fem studenterna började sina arbeten med att analysera hur det ser ut idag och därefter tog de fram förslag på hur ljussättningen i staden kan bli både bättre och mindre kostsam.

Annons
 

Fyra av studenterna presenterade i fredags sina examensarbeten för kommunledningen samt företrädare för Thorn Lighting vilka eleverna samarbetat med.

De områden eller platser som studenterna detaljstuderat är Rådhustorget med omkringliggande gågator, vattentornet, Norrestad, Öster samt Konsthallen.
– Det var mycket intressant att lyssna på, säger Marko Huttunen (M), kommunfullmäktigeledamot som vurmar för stadens ljuspolicy och som även motionerat i ämnet.
– De har lyckats kombinera det som är viktigt, att belysa detaljer i staden så kostnadseffektivt som möjligt och samtidigt skapa en trygg miljö. De vill också minska den så kallade ljusföroreningen samt det gula tråkiga ljuset och istället fokusera på ett vitare och mer tilltalande ljus, säger Marko Huttunen.


Marko Huttunen (M) undrade bland annat om ett vitare vattentorn skulle göra sig bättre vid ljussättning och fick jakande svar.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser