Annons

Stöd för nationellt fotocentrum i Landskrona

Landskrona Museum och stadens konsthall har de senaste åren skapat sig ett namn gällande fotoutställningar. Nu vill man från fritid- och kulturnämnden ta steget fullt ut och skapa ett nationellt fotocenter. På måndagen ventilerade man idéerna tillsammans med bland andra riksdagsman Göran Montan (M) från riksdagens kulturutskott samt Per Lindström, professor i fotografi vid Mittuniversitetet i Sundsvall. Den sistnämnda forskar sedan 2008 kring den svenska bildjournalistikens historia och han ser gärna att Landskronas idéer blir verklighet en dag.
– Jag har efterlyst en nationell plan för fotografiet. Det finns i andra länder men inte i Sverige. Som det är idag går därför en stor skatt förlorad, säger Per Lindström.
– Är man i storleken med Lennart Nilsson är det ingen fara men de som ligger precis under honom har inte samma möjligheter. Eftersom det inte finns någon som ansvarar för deras fotografier hamnar många av dessa i containern.

Göran Montan har lyssnat till företrädarna för Fritid- och Kulturnämnden och tycker att idén är intressant och han lovar att försöka dra sitt strå till stacken.
– Det viktigaste är först och främst att arbeta fram en plan, något som inte finns idag, och den ska nog komma från statligt håll, och det är något som jag kan hjälpa till med eftersom jag sitter med i riksdagens kulturutskott, säger han.

Annons
 

Att ett nationellt brett fotocenter ska ligga i Landskrona tycker fritid- och kulturförvaltningens ordförande Göran Nyström inte är konstigt.
– Vi ansvarar idag för landets reklambilder och jag ser det som logiskt att vi utökar till att ta hand om alla fotografiska bilder, säger förvaltningschefen och Per Lindström förtydligar.
Det kan gälla alla typer av bilder, såväl bilder från yrkesfotografer, media som privata.
Göran Nyström drömmer om utställningar och utbildningar som skapar jobb och även gott renommé för staden.
– Eftersom vi har gott om lokaler så tycker jag att vi har det bra förspänt. Tänk själv att ha stora utställningslokaler i tyghuset vid Kasernplan eller varför inte i Weibullsholmshuset? Här skulle forskare kunna samlas kring alla typer av foton, inte bara kring reklam som det gör idag.
Per Lindström tycker att det låter som en mycket god idé.
– Det finns idag inga permanentutställningar överhuvudtaget trots att vi har ett flertal fotografer i absolut världsklass och det tycker jag är bedrövligt.

När ett fotocentrum i Landskrona kan stå klart, om det blir av, vet ingen. Klart är dock att det rör sig om flera år.


Göran Montan (M) från riksdagens kulturutskott, något skymd Gunlög Stenfelt , kulturnämndens ordförande (FP), ledamoten Kerstin Stråmark Johansen(M), i bakgrunden skymtar kulturintendent Birthe Wibrand, fritid- och kulturchef Göran Nyström, museichef Elisabeth Arvidsson samt Per Lindström, professor i fotografi tittar runt i Rum för reklam.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser