Annons

Ingen saluhall på Saluhallstorget

I förmiddags nåddes redaktionen via ett telefonsamtal från Monica Berg i föreningen Saluhall i Landskrona av beskedet att den 99 år gamla Saluhallen vid Dammhagsskolan åter skulle bli just en saluhall. Påståendet bekräftades även på föreningens hemsida. Vid en presskonferens vid lunchtid var dock tonerna lite försiktigare.
– Står det på vår hemsida? Då får vi ändra på det, för ingenting är klart ännu, menade Peter Thunholm talesman för Saluhall i Landskrona.
– En förutsättning är att kommunen hittar nya lokaler till Kulturskolan som idag har sin verksamhet i lokalerna.

Enligt föreningens hemsida ska de ”bygga en unik saluhall i fräsch, modern tappning i den gamla saluhallsbyggnaden som fyller 100 år 2013, samtidigt som Landskrona firar 600-årsjubuilieum”.

Annons
 

På Kulturskolan blir man förvånade när Landskrona Direkt knackar på och undrar hur de ställer sig i frågan.
– Jag skulle vilja veta vem på kommunen de för denna dialog med, undrar Peter Cemjack på Kulturskolan.
– Politikerna i utbildningsnämnden har nämligen i uppdrag att se till att vi får stanna kvar.

Tomas Johansson, förvaltningschef på utbildningsförvaltningen går vid 16-tiden ut i ett pressmeddelande där han lugnar alla på Kulturskolan med beskedet att någon flytt inte är aktuell.
– Jag blev väldigt förvånad när jag såg vad saluhallsföreningen gick ut med. Vi har varit väldigt tydliga med att vi tänker fortsätta att hyra lokalerna för Kulturskolans räkning och det politiska beslutet tas nästa vecka, säger Tomas Johansson.

Men även om utbildningsnämnden skulle göra en helomvändning och på något vis hitta nya lokaler till Kulturskolan till nästa år så räcker inte det. Det visar sig också att det saknas en hel del pengar till förslaget.
– Projektet i sin helhet lär hamna på cirka 10 miljoner kronor och för att starta krävs det att vi har fem av dessa. I nuläget har vi två miljoner och måste få ihop de resterande tre innan den 30 juni om vi ska kunna vara igång till hösten 2013, förklarar Peter Thunholm.

Det visar sig dock att man inte ens har två miljoner kronor i reda pengar i dagsläget. En miljon kronor rör sig om arbetskraft som hämtas från Folkuniversitetet och för den andra miljonen är det tänkt att aktörerna som vill ha sålt produkter i Saluhallen ska stå för. Några underskrivna avtal har emellertid inte föreningen med leverantörerna.
– Vi har ett 40-tal som visat intresse och 20 av dessa har anmält det skriftligen, betonar Peter Thunholm.
– Tio miljoner är en stor summa pengar men i jämförelse med vad det kostat att öppna Lunds Saluhall så är det billigt. Vad jag hört så kostade den hallen 127 miljoner kronor.

Om det blir någon saluhall eller ej 2013 eller i framtiden återstår att se.
– Skulle vi få ett blankt nej att bygga om på Saluhallstorget får vi ta en funderare på om vi ska lägga ner eller om det finns några alternativ. Just nu jobbar vi dock bara med den aktuella byggnaden, avslutar Peter Thunholm.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser