Annons

Bilden av Landskrona i Fokus

Det är inget vidare att bo i Landskrona om du har familj. Det är rent av landets tredje sämsta kommun för barnfamiljer om man ska tro tidningen Fokus årliga kommunranking.

Tidningen har sammanställt statistik utifrån 42 olika faktorer och delat in dessa i fem kategorier:  Att vara ung, att vara äldre, att ha familj, att arbeta samt fundamenta där den senare kategorin inkluderar allt från strandlängd (194) till miljöbilar (135), skattesats (44) och självmord (91). 

Annons
 

Landskronas sammanlagda ranking är 278 av landets 290 kommuner och där bottennoteringen görs i familjekategorin. Landskrona ligger bland annat risigt till i barnfattigdomsindexet, näst sist i landet, samt med en hög skilsmässostatistik (288).

Lyfts kommunen i någon enskild ranking, vare sig det rör bästa skolkommun eller näringslivsklimat eller liknande så är man snabba att från politiskt håll kommentera ”raketklättringarna”. Faller man istället fem placeringar från en redan usel nivå som i fallet med Fokus sammanställning så är det tyst från stadshusets översta våning.

Vi bad därför stans två ledande politiker ge oss sin syn på resultatet.
Vi ställde tre frågor till kommunalråd Niklas Karlsson (S) och Torkild Strandberg (FP).

Hur allvarligt ser du på sammanställningen?

NK:  – Inte särskilt allvarligt. Men det ger en fingervisning om att det finns mycket att utveckla och förbättra för att göra Landskrona till en bättre boendeort.

TS: – Sammanställningen i sig, eller det som brukar kallas ”bilden av Landskrona” är inte det allvarliga. Det allvarliga är att en stad med Landskronas förutsättningar under så lång tid tillåtits stagnera och backa. Det är vi nu mitt uppe i att åtgärda, med en konsekvent politik
som inte sopar problemen under mattan. Vi kommer att ligga illa till i ett antal mätningar till. Det viktiga är att vi har kraften att föra en konsekvent politik, som åtgärdar problemen.

Hur tror du placeringen påverkar stadens rykte?

NK: –  Fokus boenderanking har stort medialt genomslag. Den är dock en färskvara och påverkar som enskild företeelse förmodligen inte stadens rykte nämnvärt.

TS: – Det är naturligtvis allvarligt för ryktet, men det viktiga är att vi erkänner problemen, formulerar lösningar på dem och har kraften och uthålligheten att genomföra åtgärdsprogrammen. Problem löser sig aldrig själv.

Hur ska man motivera för en familj med stabila förhållanden att flytta till Landskrona och kanske minst lika viktigt att få stabila familjer att stanna kvar?

NK: Landskrona har många problem men också väldigt många förtjänster. Man måste våga prata om båda, och göra något åt dem. Idag upplever jag att kommunledningen i sitt sätt att tala om Landskrona fokuserar alltför ensidigt på problemen. Som kommunalråd ingår också i arbetsuppgiften att vara stolt och en god ambassadör för sin stad. Och om stadens ledande företrädare är stolta och talar väl om sin stad så gör förhoppningsvis fler det. Då kan vi lyfta fram det fantastiska i Landskrona och locka fler människor att bli en del av vår stad.

TS: –  Landskrona har goda förutsättningar och ligger mitt i en tillväxtregion där allt finns på en armlängds avstånd. Det är dessutom en stad där vi inte målar i rosenrött utan ser utmaningarna och formulerar tydliga lösningar på dem. Detta i kombination med det som
nu genomförs i skolan, mot brottsligheten och bidragsberoendet och när det när det gäller den inflyttning vi ser av nya företag och verksamheter tillsammans med att vi skapar kanske Skånes attraktivaste bostadsområden göra att vi som bor här kan rekommendera vänner och
bekanta att slå sig ned hos oss.

Avslutningsvis bäst, enligt Fokus, är det att bo i Habo i Västergötland och åtminstone en likhet finns med Landskrona.
– Vi har inte ens någon näringslivschef, säger det moderata kommunalrådet Thomas Werthén till Fokus.

 

Läs mer: Här är det bäst att bo 2012

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser