Annons

Hälften av årets 9:or väljer gymnasium i stan

Än har den kommande flytten av gymnasieskolans teoretiska program från Gullstrand ner till centrum inte haft någon påverkan på stadens niondeklassare.
– Fortfarande väljer hälften av årskullen skolor i grannkommunerna. Främst är det friskolorna i Helsingborg som är attraktiva, säger utbildningsförvaltningens chef Tomas Johansson.
Efter veckans möjlighet till omval kunde gymnasieskolorna räkna in ytterligare 20 elever och sammanlagt har 199 stycken  årskurs 9-elever valt ett program i Landskrona.

Den slutgiltiga antagningen sker dock först efter att vårbetygen är satta, påminner Tomas Johansson som också räknar med en del ytterligare elever ju närmre pendlingsdagen/skolstarten vi kommer. Glädjande är att alla program som finns i staden kommer att köra igång.
– Det kommer att ske en del samläsning men det är inget nytt.

Annons
 

Trenden är annars precis som i övriga Skåne att allt fler söker till högskoleförberedande program och färre till yrkesprogram.  Populärast, det vill säga har flest förstahandssökande, är samhällsvetenskapsprogrammet med sina 32 ansökningar. Därefter kommer bygg- och anläggningsprogrammet (24), naturvetenskapsprogrammet (23), barn- och fritidsprogrammet (22) samt Teknikprogrammet (20).
– Det gläder mig också att vi fick åtta nya ansökningar till det industritekniska programmet. Det kan ha att göra med att Malmö lägger ner sitt. Klarar eleverna utbildningen får de jobb, säger utbildningschefen och funder även lite kring delningen av hotell- och turism från restaurang- och livsmedelsprogrammet.
– Det är frågan om det var så lyckat att dela. Den kan diskuteras, säger han då dessa endast fått fyra respektive sju sökande.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser