Annons

Dennis Westerberg trollband med skräck och skratt

Borstahusens museiförenings har arrangerat en föreläsningsserie under våren och på tisdagskvällen var det säsongsavslutning. Inför en fullsatt konsthall berättade mångsysslaren Dennis Westerberg om sitt liv, om glädje, om rädsla och om hur han väljer att se på sin omvärld.
Man kan välja att se världen som mörk, ondskefull, hemsk och fylld av fällor och faror. Eller som ljus, vänlig och välkomnande och därtill fullproppad av möjligheter. Jag har gjort mitt val, säger han med sitt breda leende.

Det finns dock händelser i hans liv som är allt annat än muntra. Bland annat berättade han om den stund i hans liv som var den mest fruktansvärda.
– Jag var med mina barn på ett dagis i Helsingborg och skulle hämta min dåvarande fru som jobbade där. En bit bort står ett barn, två kvinnor, varav den ena jobbade på dagiset samt en man. Plötsligt hör jag hur det blir högljutt. Plötsligt kommer dagisfröken springande med barnet och jag ser att mannen håller om den andra kvinnan och har en stor kniv i landen som han håller framför hennes hals och skär. Jag skriker NEJ, NEJ! och går framåt paret och då börjar han besinningslöst hugga henne i kroppen. När jag närmar mig stirrar han på mig men slutar samtidigt att hugga och kvinnan kan på något märkligt vis skruva sig loss och springa från platsen. Mannen går då mot mina barn men samtidigt som jag skriker ser jag honom passera dom innan han ger sig av. Kvinnan fördes till sjukhus och överlevde mirakulöst. Mannen som var hennes före detta make fängslades och fick tio år. Var kvinnan finns idag har jag ingen aning om. Händelsen har dock satt djupa spår i mig, säger han och är nära att brista i tårar.

Annons
 

Publiken sitter som fängslade när han fortsätter att berätta om sitt liv. Det blir naturligtvis mycket musik. Bland annat berättade han om sin USA-resa för något år sedan då han och sambon Lena Bergqvist besökte kyrkor i Harlem för att lyssna på gospel.
– Det var magiskt. Jag är inte religiös men det var nära att jag blev det då.

Efter gospelturen hamnade han och Lena efter många om och men på den legendariska jazzklubben Birdland i New York där storheter som Charlie Parker, Dizzy Gillespie, Thelonious Monk, Miles Davis, John Coltrane, Bud Powell, Stan Getz och Lester Young har spelat.
– Att ha spelat munspel på deras scen är så fantastiskt stort att det saknar motstycke, säger Dennis och kallar sig, trots alla sina uppdrag, gärna munspelare.
– Min farfar Tage var rallare och för mig är han en stor förebild. Han var även en munspelare och det kallar jag mig gärna också.

Dennis Westerberg berörde på djupet och åtminstone funderade Landskrona Direkts utsände på plats om det inte vore all idé att låta fullmäktiges käbbelmakare lyssna på Furulundsonen för att åtminstone kunna ta ett steg närmre en skön och go` Landskronaanda.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser