Annons

Kylig april förlänger våren

Så var det åter dags att höra med Hans Lehrecke i Glumslöv hur vädret varit den gångna månaden sett och mätt genom hans privata väderstation.
– Vi har en något kyligare och nederbördsfattigare april  än normalt bakom oss, säger han.
– Den kan inte mäta sig med fjorårets rekordsiffror, då vi hade ett sommarsnitt med +10.5. Näst varmast var det i april  2001  som nådde upp till  +9,9 medan april 1986  har varit kallast med  bara + 4,4, berättar Hans Lehrecke som under månaden uppmätte 29.7 mm nederbörd vilket ”är något under normalvärdet på cirka 32 mm”.
 
Den föll  dels i början och dels i slutet av månaden. Mest fick vi den 25 april  med 7.9 mm.  2006  har hittills varit mest nederbördsrik med 66 mm, medan vi 1989 och 1993 endast fick 6.5 respektive 6,6 mm.

Noterbart i sammanhanget var att Helsingborg hade exakt samma nederbördsmängd som Glumslöv.
– Men då var det 0,4 grader varmare hos oss, säger Hans Lehrecke och ler brett.

Annons
 

Våren har kommit sakta. I början av månaden hade vi sex dagar med frost  med den 5 april som kallast med -2,6.
– Lagom till Valborg kom värmen och på själva Mässdagen fick vi årets högsta temperatur med +17.7, säger hobbymeteorologen och skiner i kapp med solen.

Hur förhåller det sig med vegetationen?
– Grönskan är ganska normalt framme. Den  28/4 såg jag de första rapsblommorna slå ut på Möllebacken i Glumslöv. Barfrosten och hård vind i februari medförde att en del av höstvetet övervintrade dåligt och man fick så om.  Rapsen ser bra ut och många bönder ångrar att de inte sådde mer av grödan men det var det dåliga vädret för sådd som medförde att arealen blev mindre än normalt.

– Vill läsaren se ett fint rapsfält njut då av det som står i knopp norr om Säbyholm.
Vårsådden var klar i påsk och allt grönskar fint.  På böndernas önskelista står lite mer nederbörd och värme, så blir allting bra. Det är den fjärde aprilmånaden i rad med nederbördsunderskott.

Hur är det med grönskan i din trädgård?
– Påskliljorna blommade i tid och  tyvärr är luktviolen nästan utblommad. På grund av höftoperationen i slutat av februari har jag inte kunnat böja mig som vanligt för att njuta av den fina doften men jag hoppas många andra har gjort det. 
Tulpanerna har slagit ut och det blev en halvgrön 1maj tack vare björken och kastanjen medan boken tycks hålla schemat kring femte maj.

Har du något speciellt att minnas från den månad som gått?
– Månaden har inte kännetecknats av större väderdramatik.
Najmaka hade -29 början av månaden. Den 2/4  var Glumslöv varmast  i Sverige med +7.1. Nordvästra Dalarna har fått mycket snö i mitten av månaden. En plats i det inre av Gotland var en dag märkligt nog varmast i Sverige  med sexton grader.
Speciellt märkligt då ön är omgiven av kallt vatten, men det inre Gotland  har ett minifastlandsklimat.

Vad har då badmästare Abbe att rapportera från Sundvik?
– Abbe är bekymrad över bryggan. Berit tog inte bara hand om flytdockan. Även Abbes brygga gav sig ut på vift, dock ej så långt men vägrar komma tillbaka. Man måste tillgripa maskinell hjälp för att bärga den och det kan bli kostsamt. Bengt hoppas att badgästerna är solidariska och ställer upp ekonomiskt allt efter förmåga. Badplatsen erbjuder normalt sett ovanligt fint vatten och botten. Bengt är tacksam  för alla tips som leder till ett vettigt återställande av badplatsen Än är inte badsäsongen kommen för normalbadaren då temperaturen håller sig kring tio grader.

Avslutningsvis, hur blir det i maj?
– Månaden ser ut att starta med sol och värme men den blir  kortvarigt. I slutet av veckan kommer ishavsluften tillbaka  och det blir sedan också lågtrycksaktivitet längs fronten. Något samband mellan april och maj  har jag inte lyckats  konstatera. Däremot har jag sett ett samband mellan för vackra majmånader , som merendels följs av dåliga somrar. Vi får finna tröst i det gamla ordstävet ur bondepraktikan: ”Maj våt och kall, fyller bondens lada all..”

– Vi får också finna tröst i att en kylig maj gör blomningen längre, om det inte regnar för mycket.  Hur månaden varit får vi veta om en månad men innan dess hoppas jag att den käre läsaren får tid att njuta av allt vad naturen har att erbjuda i form av blomning och fågelsång, avslutar Hans Lehrecke och vi får åter passa på att tacka för en förträfflig väderrapport.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser