Annons

Vardagsproblem löst av sjundeklassare i Häljarp

Sjundeklassarna Nellie Larsson och Hanna Aulin från Sandåkerskolan i Häljarp kan sitta på lösningen på ett av vardagens stora bekymmer.
Hur ska man göra för att ögonen inte ska rinna när man skär lök?

De båda Häljarpstejerna har blivit uttagna till semifinal i den nationella tävlingen Finn Upp, en uppfinnartävling som riktar sig mot elever i de senare årskurserna på grundskolan.
– På fredag åker vi till Karlshamn med hela klassen samt med sexorna som valt MaNO-profil till nästa år, säger klassens lärare Tommy Månsson.

Annons
 

Uppgiften har varit att låta eleverna uppfinna nya lösningar på vardagliga problem. Till semifinalen, som hålls på fredag under Uppfinningsmässan på Kreativum (science center) i Karlshamn har 12 uppfinningar från Skåne, Blekinge och delar av Småland blivit uttagna.
– Vi har ingen aning om vad de övriga semifinalisterna kommit på för innovationer, säger Tommy Månsson.

På Sandåkerskolan har elever i årskurs 6 och 7 arbetat med Finn Upp i ämnet teknik och inte ens rektorn på skolan, Martin Strand är insatt hur lösningen på hur man ska slippa tårögdhet vid lökhackande ser ut.
Det är troligtvis hemligt. Det kan ju vara under patentansökan, säger han och skrattar hjärtligt.
Hur som helst är det väldigt roligt att våra duktiga elever tagit sig till semifinal. Vi på Sandåkerskolan håller tummarna och hoppas att våra semifinalister får möjlighet att besöka Stockholm som finalister i tävlingen i maj, säger han.

Lärare Tommy Månsson kan dock avslöja knepet som tjejerna kommit på.
– Det handlar om att ha en tunn olja på knivbladet. Detta har visat sig vara mycket effektivt då det täpper till porerna i lökens fibrer.

Landskrona Direkt tackar för tipset och håller naturligtvis tummarna på fredag.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser